Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Край на сагата с досиетата

[post-views]

В сряда министърът на отбраната Николай Ненчев подписа заповед за организиране на изпълнението на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Николай Ненчев обяви тази своя заповед на съвместна пресконференция в министерството заедно с председателя на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (популярна като Комисия по досиетата) Евтим Костадинов.
Двамата са подписали и споразумение, с което, съгласно закона, се регламентира процесът на предаване на комисията на над 30 000 архивни единици за времето от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г. Те ще се съхраняват в сградата на комисията в Банкя.
Министър Ненчев изрази увереност, че с предаването на тези досиета шумът около служба „Военна информация“ ще приключи. Службата има важни задачи и както ръководството й, така и служителите й трябва да продължат спокойно и професионално да работят по темите, които са им поставени, заяви още министърът на отбраната.
От своя страна Евтим Костадинов увери, че сигурността на чужди граждани няма да бъде засегната и гаранция за това е създадената организация и досегашната практика в работата на комисията. Досиетата на чуждите граждани  нито ги искаме, нито имаме право да ги коментираме, каза още Костадинов. Той благодари на министъра на отбраната за това, че законът ще бъде изпълнен. 
Според министър Ненчев сегашният директор на служба „Военна информация“ Йордан Бакалов съчетава две неща: добре познава спецификата и същевременно не е толкова тясно обвързан със системата, че да не може да я промени. Той е публична личност с високи професионални и най-вече морални качества, каза военният министър. Той заяви още, че не се притеснява, че неговата заповед може да бъде атакувана по някакъв начин, тя не противоречи и на приетия на първо четене Закон за военното разузнаване.
На пресконференцията присъстваха народни представители от 43-ото Народно събрание, както и членове на Комисията по досиетата. За мен този ден е исторически, каза народният представител Мартин Димитров. Хората с години питаха защо нямате смелостта да  отворите комунистическите досиета докрай. Комунистическите досиета на Военното разузнаване бяха една от най-строго пазените тайни. И аз поздравявам персонално Николай Ненчев, че имаше смелостта, каквато никой друг не намери, да свърши тази работа докрай, каза още Мартин Димитров.

Най-ново

Единична публикация

Избрани