Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наситеност от учения на „Ново село“ през цялата година

[post-views]

Валерия Тодорова

Подполковник Петър Желев на учебен полигон “Ново село“
Учебен полигон „Ново село“ е с богата история от проведени през годините учения, стрелби и тренировки. Сега той е на подчинение на Съвместното командване на силите и за него отговаря в.ф. 32450 с командир подполковник Петър Желев. Основните задачи, които изпълнява личният състав, са осигуряване на тактически учения и тактически учения с бойни стрелби на подразделения от Българската армия, осигуряване на международни учения, които се провеждат на полигона, осигуряване на сертификацията на декларираните батальонни бойни групи от състава на Сухопътни войски на БА, поддържане на курсово танково стрелбище, поддържане висока степен на бойна готовност, част от техниката и личния състав на полигона са включени във формирование за овладяване и/или преодоляване последствията при тежки зимни условия. 
През 2015 г. е планирано на полигона да бъдат проведени девет международни учения, две сертификации на батальонни бойни групи- от 42-ра механизирана бригада Ямбол и от 61-ва механизирана бригада Карлово, две тактически учения с танкови роти, осигуряване провеждането на курсови стрелби – I и II контролни упражнения (в.ф.22220), осигуряване на стрелби с артилерийски дивизион (в.ф. 54100), сертификация на рота Военна полиция. По повод провежданите от в.ф. 22220 през месец май ротни тактически учения и стрелби командирът на центъра полковник Христо Стаматов изрази своята удовлетвореност от добрата предварителна подготовка на танковата директриса и тактическото поле. 
„Полигон „Ново село“ е едно от съвместните военни съоръжения между България и САЩ, поради което има и повече международни учения“, уточнява подполковник Желев и добавя, че натовареността на полигона е ежемесечна, а отговорностите на неговото формирование – големи.
Подполковник Петър Желев постъпва на военна служба през 1986 г. като командир на свързочен взвод в свързочна рота в 13-а бронетанкова бригада. Преминава през всички основни командни длъжности до началник свързочно отделение в щаба на 13 бртбр. От 7 май 2008г. е командир на Учебен полигон „Ново село“. Женен е, има син и дъщеря.

Още две роти стрелят на  полигона

VLUU L210  / Samsung L210През третата седмица на месец май 2015 г.  Център за подготовка на специалисти – Сливен, с командир полковник Христо Стаматов проведе още едно ротно тактическо учение.  То бе осъществено от  Първа танкова рота с командир капитан Тончо Димитров от Център за подготовка на механик-водачи на бойни бронирани машини (ЦПМВББМ) и премина под ръководството на подполковник Пламен Белчев. При разиграване на темата „Отбрана на танкова рота на самостоятелно направление в планинско-гориста местност“ основните етапи включваха разполагане  в района, подготовка на отбраната, водене на отбрана, оттегляне на ред последователни рубежи, установяване връзка със съседни подразделения и във взаимодействие с тях контраатака и възстановяване целостта на отбраната. 
В предходните дни две роти проведоха второ упражнение от контролните стрелби с въоръжението на танк Т-72 „Стрелба по появяващи се и движещи се цели със смяна на огневите позиции“. Много добри резултати постигнаха участвалите в първа рота с командир Тончо Димитров и втора рота с командир капитан Георги Костадинов от ЦПМВББМ, чийто командир подполковник Пламен Белчев със своя изстрел успешно откри стрелбите с танк Т-72.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани