Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На второ място в Европа сме по тютюнопушене

[post-views]

Репортер: Николай Илчев
Оператор: Борислав Василев

България е на второ място в Европа и на шесто в света по тютюнопушене. Според национално изследване почти половината български мъже пушат редовно. Последните години се увеличава и броят на  редовно пушещите жени. Страната ни не прави нужното, за да защити населението от тютюневия дим. Въведената забрана за тютюнопушене не се спазва на много места в страната. Това припомнят неправителствени организации дни преди Световния ден без тютюнев дим, който отбелязваме на 31 май.
За борбата с тютюнопушенето е създадена специална платформа –  Ай Коуч. На нея могат да бъдат прочетени ценни съвети за подобряване на здравословното състояние. Страницата е достъпна на всички официални езици на ЕС. А резултатите от платформата са повече от положителни – повече от 30 % от хората,които са я използвали,спират да пушат. 
Специалистите обясняват големия брой пушачи у нас с трудния живот на българите. Според Световната здравна организация пушенето и бедността са неизменно свързани, но категорично опровергава най-честото оправдание на хората, че цигарите ги успокояват.

Най-ново

Единична публикация

Избрани