Информационен център на Министерство на oтбраната

Полковник Румен Димитров: Работим изцяло с цифрови технологии

Андрей Рангелов

astrolabiq_ured
Астролабията се използва от древни времена за ориентация по Слънцето, Луната и звездите
– Г-н полковник, защо решихте да се включите в тази изложба (съвместна инициатива на НВИМ и ВГС – б. а.)?
– Решихме да се включим, за да покажем на широката публика, макар и малка част от нашия богат фонд. Военногеографската служба (ВГС) има 124-годишна история. За това време са събрани уникални експонати. Разбира се, не всички от тях са били изработени от нас. Голяма част са създадени от други географски служби. Но всички в един или друг момент са били ползвани от българската държава – както за осигуряване на подготовката на Българската армия, така и по време на войните. В изложбата има и оригинални карти, по които са били определяни границите на България, с подписите на хората, участвали в съответните събития. Тук е отразена цялостната дейност на ВГС по осигуряването с карти, които са използвани и за стопанското развитие на държавата.

– Кои от картите бихте отличили като най-ценни и най-интересни?
– Зависи от каква гледна точка ги преценяваме. Като най-стари са картите в първата част на изложбата, които са от началото на 19-и век. Те са били дарени от различни хора след Освобождението на тогавашната ВГС, за да може да бъдат използвани в началните години, когато картографското осигуряване е било много оскъдно. В изложбата са представени и картите, изработени от руския топографски корпус по време на Освободителната война.
Има много карти, свързани с Балканската война, с Първата световна война. Експониран е и литографски камък, на който е отпечатан планът на Одринската операция. Това е наистина оригинален експонат. Бил е ползван за литографско отпечатване на плана, по който се е провела тази операция. Това е нещо уникално.
Има и много австрийски карти, които масово са били използвани по време на Първата световна война, особено на Македонския фронт. Мисля, че с изложбата сме покрили целия период в картографското осигуряване на България.

– Виждаме и съвременни карти…
– Да и най-съвременни. Включително има и карта, която все още не е влязла в употреба в БА. Въвеждането й предстои през следващите години. Но така или иначе, за да я дадем на БА и на българската икономика, трябва първо да я направим.

– Виждаме и доста подробни карти, които по време на членството на България във Варшавския договор бяха секретни… 

centur_tochka_ured
Част от подземен център на триангулачна точка, създаден от руските геодезисти през Освободителната война 1877-78 г.
– Вече не са (през смях). Имаше промени в закона, които ни дадоха възможност топографските карти вече да нямат ограничения откъм класифицирана информация. Така те може да се ползват свободно, както от БА, така и от икономиката на страната.

– Търсят ли ви от цивилни организации?
– Да, и то – много. Единствената държавна организация със сериозни възможности в областта на картографията с мащабите 1:25 000 и по-дребни е ВГС.

– Какви промени настъпиха в службата заради въвеждането на натовските стандарти в картографирането?
– Още със самото ни приемане в НАТО изработихме карти по стандартите на Алианса, с което още тогава нашата страна покри съответните изисквания. В тази област сме абсолютно съвместими с нашите съюзници. Работим по натовските стандарти, можем да ги осигуряваме във всяка посока. Качеството на тези продукти е равностойно на качеството, което ще видите в Германия, да речем.

– Как използвате съвременните компютърни технологи?
– От 15-ина години сме преминали изцяло на цифрова технология. Хартиените карти, които виждате тук, са просто един възможен продукт, който може да излезе от нашата технология. Иначе оригинално картите се правят в цифров вид. Могат да се изграждат различни бази данни, те да бъдат предавани по съответните комуникационни средства, да бъдат разглеждани онлайн. ВГС е високотехнологична структура на БА.

karta_nebe
Карта на северното звездно небе от 1929 г.
– По какъв начин използвате GPS-системата?
– Това е основната система за геодезически измервания в момента. Имаме достатъчно прибори и осигуряваме обучение и поддръжка на ползвателите в БА. Използваме много широко тази технология.

– Какви са по-интересните уреди, които виждаме на изложбата?
– Повечето от уредите служат за изработване на топографски карти, като например този кипрегел. Много интересна е сметачната машина. Това е механичен компютър, който може да извършва почти всички математически действия. Разбира се, това, което правим сега с компютър за 5 секунди, на машината ще й отнеме десетки часове. Така или иначе – предците ни са създали тези уреди, което говори за техния професионализъм.

– Виждаме уреди като астролабия и други, които и сега се използват…
– При нас – вече не. Рязко сменихме технологиите. Практически всички тези механични уреди, които се използваха за картография и други дейности, са заменени вече с много по-модерни технологии. Тоест, старите уреди вече са на мястото си (през смях) – тук, в музея.

– Има ли някой от уредите с по-интересна история?
– Някои от тях са били на фронта, особено във Втората световна война. Представен е един от най-старите експонати – част от камък със стъклена бутилка вътре. Той е представлявал центърът на триангулачна точка, поставена от руския топографски корпус по време на Освободителната война. Много усилия ни струваше да намерим такъв оригинален предмет, но в крайна сметка успяхме и затова решихме да го покажем. Той беше полуразрушен, но слава богу, беше на една могила, която горе-долу беше запазена, още не беше атакувана от иманяри. Успяхме да го спасим.

– Върху какво работи ВГС сега и какви са перспективите за нейното развитие?

karta_stara
Италианска карта от 17 век на поречието на река Дунав.
– В момента основната задача на ВГС е изработването на държавната топографска карта. Това е държавната карта с първостепенна важност, за да можем да отговорим на изискванията както на БА, така и на стопанството на България, което изисква такъв тип карти. Досега достъпът, особено на други министерства и на фирми, беше много затруднен, поради рестрикциите по линия на класифицираност. Затова нашите усилия са насочени в тази посока. Изпълняваме и другите си задачи – по поддържането на GPS-мрежата на страната, която се използва в много геодезически измервания. Широка дейност имаме и в областта на дистанционните методи. Това са едни от най-модерните начини за получаване на информация за Земята. Там ползваме различни източници както от аерозаснимане, така от сателитни наблюдения. Службата ни е една от най-високотехнологичните структури в БА, има наистина модерна техника, която ни позволява да изпълняваме своите задачи. Благодаря на ръководството на министерството, че ни дава възможност да изпълняваме нашите задачи.

Фото Красимир Тодоров

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top