Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

US специалисти на огневи комплекс „Батмиш“

[post-views]

Валерия Тодорова

VLUU L210  / Samsung L210На огневи комплекс „Батмиш“, в кабинетите и на плаца на в.ф 22220  от 18 до 22 май 2015 г. беше проведена подготовка на подразделения по противодействие на импровизирани взривни устройства  при разчистване пътища в пеши строй със специализирано оборудване и екипировка с военнослужещи от Сухопътни войски. Обучението е в изпълнение „План за съвместна българско-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2015 г.“ и в него участва група военнослужещи от в.ф. 22220 с отговорник и координатор капитан Венцислав Хаджиев.
Занятията проведе мобилен тим инструктори, C-IED Training Team от състава на Командването за съвместна подготовка на силите на САЩ в Германия, JMRC Multinational Hohenfels. Тримата инструктори-  Robert Weir, Travis O`Leary, Russell Stokes, притежаващи богати познания и опит, спечелиха симпатиите и благодарността на групата български военни, които заявиха, че са изключително доволни от всичко ново, което са научили, а подходът на обучаващия екип – много добър и ефективен. 
Част от упражненията включваха откриване на импровизирани взривни устройства, които са поставени в автомобили, автобуси и военни машини. През последния ден на полигон „Батмиш“ обучаемите, разделени на две групи, поставиха взривни устройства, подвеждащи имитации, хитро маскирани „капани“ на два различни пътни участъка. След което двете групи се размениха, за да преминат внимателно през различните участъци, да претърсят и обезопасят маршрута, върху който преди това „е работил противникът“. Всичко това стимулира състезателните страсти в двете групи и желанието за успешно справяне със задачата, за което те трябваше да използват своите знания, умения и прецизност. Петдневното обучение завърши с връчване сертификати, думи на благодарност и усещане за добре свършена работа. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани