Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без изстъпления на протеста в Гърмен

[post-views]

Масовият протест срещу незаконните ромски постройки, организиран в Гърмен заради ескалиралото напрежение в селото през последните 10 дни, премина мирно и не доведе до физически сблъсъци.
По-агресивно настроените протестиращи призоваваха за физическа саморазправа с жителите на квартал „Кремиковци“, но не успяха да разкъсат кордона на жандармерията, строен на входа на махалата. Арестуван бе един от тях, нанесъл удари по кола на телевизионен екип.  
Преди да стигне до входа на квартал „Кремиковци“, протестното шествие тръгна от централния площад в Гърмен, където се събраха неколкостотин души. Те почетоха и паметта на Христо Ботев и останалите революционери, загинали за свободата на България. Поводът за демонстрацията бе изтеклият срок, който местните жители дадоха на държавата, за да реши проблема с гетото, след като преди десетина дни в селото се стигна до масов бой между българи и роми, започнал като междусъседска свада. Протестиращите дадоха нов срок за премахване на ромските къщи – 18 юли, когато е рожденият ден на Васил Левски. Ако той не бъде изпълнен, заявиха, че протестът ще се пренесе пред парламента. 

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024