Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атина отлага погасяването на заемите си към МВФ

[post-views]

текст Красимир Белчев

Гърция отложи плащането на вноската си по заема към Международния валутен фонд, съобщиха от финансовата институция. Причина за отсрочка е поредният провал в преговорите между Атина и кредиторите й за удължаване на финансовата помощ. 
През деня Гърция трябваше да внесе 300 милиона евро по погасяване на заема си към МВФ.  След поискана отсрочка Атина ще изплати задълженията от милиард и половина евро към финансовата институция на един път. И това трябва да стане до края на месеца. Финансисти коментират, че Атина печели време, за да продължи с преговорите с международните кредитори по удължаването на финансовата помощ за страната.
Последният кръг от преговори с участието на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд завършиха без пробив.
Различията остават непреодолими. Докато крайно-лявото правителство в Атина иска облекчаване на условията за отпускането на помощ, то кредиторите очакват правителството да запази част от мерките на бюджетни съкращения.
Предстои Ципрас да представи пред партията си детайли от преговорите по дълга. В СИРИЗА вече циркулира идеята за предсрочни избори, ако кредиторите не облекчат исканията си към Атина.
Реакцията на гръцките пазари говори за сериозността на ситуацията. Малко след новината за отлагане на погасяване на вноската по заема основните стокови индекси паднаха с 4,5 на сто. Ако Гърция не изплати задълженията ще трябва да обяви фалит, което е равносилно от излизането й от еврозоната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани