Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румънският президент поиска оставката на премира

[post-views]

текст Краасимир Белчев

Политически скандал избухна в Румъния. Президентът Клаус Йоханис поиска оставката на премиера социалист Виктор Понта, който е разследван от прокуратурата за измами, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци.
Борбата срещу корупцията по високите етажи на властта в Румъния взе поредната си жертва. Така световните агенции коментират скандала около премиера Виктор Понта.
Независимо, че той отрича обвиненията, за президента Клаус Йоханес, самото му привикване от прокуратурата е достатъчен повод да подаде оставка.
Понта, който загуби президентски избори от Клаус по-рано тази година, твърди, че и преди политическите му врагове са повдигали подобни обвиненията срещу него.
Част от обвиненията срещу Виктор Понта датират от времето, когато работи като адвокат и са свързани с отношенията му с Дан Сова – бивш транспортен министър, който наскоро беше обвинен в корупция.
Понта, чиито социалдемократически съюз, се смята за наследник на румънската комунистическа партия, е разследван и за конфликт на интереси при първия си мандат като премиер през 2012.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани