Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Архивът на Желю Желев разсейва митовете

[post-views]

Светлозар Стоянов

Впечатляващ по мащаби набор от документи, писма, лични бележки на президента Желю Желев е предаден на Държавна агенция „Архиви” от дъщерята Станка Желева като безвъзмездно дарение и вече е на разположение на изследователите. Архивът беше представен от председателя на агенцията доц. Михаил Груев и беше оценен от него като най-значимото постъпление от личен характер през последното десетилетие, тъй като представлява история на българския преход.
Дарението съдържа освен архива от президентския период на д-р Желев, също и множество биографични документи и свидетелства за творческата дейност на Желю Желев от преди 1989 г.
Дарението все още не е детайлно обработено, отбеляза директорът на дирекция Стефка Петрова – документите от създаването на СДС и от президентската дейност на Желев са огромно богатство и по мащаби, и по значимост: събрани речи, писма, декларации, лични бележки от кръглата маса, възраженията на СДС за първите избори през 1990.
„Мястото на този архив е тук, за да е достъпен за всички, защото той нямаше какво да крие”, каза Станка Желева в краткото си слово. Добави: „Документите помагат да се разсеят митовете и легендите и да остане истината.”

Най-ново

Единична публикация

Избрани