Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Меркел: Гърция се ангажира да работи с кредиторите

[post-views]

Борянна Радева

Гърция се е ангажирала да работи интензивно с международните кредитори през следващите дни, за да се разрешат нерешените въпроси, които спират достъпа до така важните пари от спасителната програма. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, преди да пристигне на втория ден на срещата на върха на ЕС с Латинска Америка и Карибите в Брюксел. На форума участват над 60 лидери. В рамките на събитието гръцкият премиер Алексис Ципрас разговаря както с германския канцлер, така и с френския президент Франсоа Оланд.
Кредиторите ясно заявиха, че Гърция трябва да подобри предложението си за реформи, ако иска да получи 7,2 милиарда евро спасителен заем, за да си плати вноските по заема до края на този месец – 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд (МВФ).
Меркел изтъкна, че след разговорите в нощта срещу четвъртък с гръцкия премиер Алексис Ципрас е постигнат консенсус, че „през следващите дни Гърция ще работи енергично и с пълна пара с трите институции (МВФ, Европейската централна банка и ЕК), за да се изчистят всички нерешени въпроси“.Тя изрази „надежда, че сега необходимият прогрес може да бъде постигнат“ и подчерта, че „се брои всеки ден“. 
В същото време гръцки синдикати организираха протести в Атина и други градове срещу перспективите да бъдат наложени нови строги мерки за икономии като част от сделка с международните кредитори, съобщи АФП. Малка група от активисти от прокомунистическия синдикат „Паме“ окупираха финансовото министерство, свалиха знамето на ЕС и закачиха голям лозунг, който гласи: „Гърците „достатъчно кървяха“. „Достатъчно кървяхме, платихме достатъчно“, пише на лозунга, на който също са портретите на премиера Ципрас и бившите премиери Георгиос Папандреу и Андонис Самарас. Протести се проведоха в Атина, Солун и други градове.
Проучване от сряда показва, че 53% от поддръжниците на СИРИЗА подкрепят прекратяване на преговорите с кредиторите. Обаче социологическо изследване на „Марк“ за „Алфа ТV“ сочи, че 50,2% от анкетираните искат правителството да постигне споразумение. 80,3% смятат, че е много вероятно да бъде постигнато споразумение.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани