Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подводната битка за „Дръзки“

[post-views]

Андрей Рангелов

Истинска битка с полипи, раковини и всякаква подводна твар, която полепва по кораба, водят старши лейтенант Жечко Димитров и колегите му. Така те спасяват плавателния съд от атаката на тези миниатюрни морски пирати и намаляват разходите за гориво. Защото по един начин се движи корабът, ако подводната му част е чиста и гладка, а съвсем по друг – ако дъното е обрасло с няколко сантиметра молюски, влощаващи мореходността.

drazki
фрегата “Дръзки“
Старши лейтенант Димитров служи на фрегата „Дръзки“ като офицер по енергетика и живучест, а също и като инструктор-водолаз. Всъщност се грижи и за надводната, и за подводната част на кораба. 
В първия случай отговаря за електрообезпечаването на фрегатата. Него е грижата на „Дръзки“ винаги да има ток. Решава всички проблеми с електричеството, които може да възникнат.
Другата му професионална роля го праща периодично в дълбините. Като инструктор-водолаз прави подводните огледи на кораба. 
Проверяваме за нередности по корпуса, преглеждаме състоянието на винтовете, сонара, статичните и динамичните стабилизатори, казва старши лейтенант Димитров. Особено внимателно следим за обрастването, защото това е много важно за разхода на гориво в целогодишен план, изтъква той.
След огледите се подготвят доклади до командира, в които се посочва какво трябва да се поправи.
Преди две години офицерът завършва водолазен курс в Бургас, който му дава право на подобни подводни дейности. Гмуркаме се със специално оборудване, което за лятото е от един вид, а за зимата – от друг, поради по-ниските температури на водата и околната среда, пояснява офицерът.
През летните месеци се използва обикновен неопренов костюм, който е от типа „мокър“. С него стават гмурканията и в топли води – от България на юг.
prezident_dimitrov
Старши лейтенант Жечко Димитров беше сред наградените по случай 6 май – Деня на храбростта и Празник на БА.
През зимата се използва „сух“ костюм, който не пропуска вода. Така водолазът не губи топлина.
Престоят под вода е строго индивидуален за човека, който се гмурка, казва старши лейтенант Димитров. В зависимост от бутилките, които са от 15 или 18 литра, водолазът може да изкара в дълбините час, час и половина. Всичко зависи от това дали се прави само оглед на кораба, или трябва да се свърши и някоя подводна работа.
Заедно с колегите си старши лейтенант Димитров е участвал в почистването на кораба отдолу от налепи. Става дума за много трудоемък процес.
В продължение на месец офицерът и негов колега почти всеки ден се гмуркали и престоявали във водата по два часа, като изстъргвали полепналите по корпуса черупчести „гратисчии“. Много по-лесно е корабът да се изтегли на док и там да бъде почистен. Но поради финансови причини се налага водолазите да вършат тази дейност.
Подобно почистване се прави всеки сезон, обикновено когато започне да се повишава температурата на водата. Тогава микроорганизмите в морето се събуждат за нов живот, като активно търсят начин да се залепят за дъната на плавателните съдове.
На нашата фрегата не сме виждали някакви екзотични полипи, но на друг кораб съм намирал средиземноморска стрида, която беше в нашата акватория, обяснява старши лейтенант Димитров. При друг случай – в Средиземно море, също сме намирали много различни интересни неща, полепнали, докато корабът е на задгранично плавание, допълва той. Офицерът е участвал в една подобна мисия извън българската акватория и се подготвя за тазгодишната мисия на „Дръзки“ в „Актив Индевър“.
С колегите от екипажа си помагаме, корабът е бойна единица и когато сме в международни води, представяме нашата държава, споделя старши лейтенант Димитров. В каквато и ситуация да попаднем, трябва да реагираме, колкото и сложна да бъде тя, като при това от всеки един от екипажа зависи целостта и живучестта на кораба, допълва той.
Старши лейтенантът е от Шумен. Като абитуриент се колебаел дали да не кандидатства в техническия университет във Варна и тогава негов приятел го посъветвал да пробва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. 
Така и направих, влязох там и станах механик, казва старши лейтенантът. Като курсант се включва активно в живота на училището. С колегите си печелят футболните първенства и универсиадите по гребане. Когато има време, сега също е на футболното игрище.
Запазил е първоначалният си ентусиазъм към професията от годините във ВВМУ, благодарение на колегите си, които го посрещнали на кораба. По-старши механици предавали опита си на него и на другите млади офицери. Като видят, че човек иска да се научи и да се развива, те му помагат, казва старши лейтенант Димитров.
Според него, за да гради достойна кариера, офицерът трябва да изпитва жажда за знания и да научи всичко за поверената му материална част. Второто условие, казва старши лейтенант Димитров, е човек да има вярата, че идват по-добри дни за държавата. 
Защото оптимизмът също е сила. Не само във флота.

Най-ново

Единична публикация

Избрани