Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прави се опит България да бъде лишена от един достоен генерал

[post-views]

В разпространено чрез сайта на МО вчера изявление на министъра на отбраната Николай Ненчев се казва:

„Несъвършенство в закона позволява държавата лесно да бъде лишавана от приноса на високо подготвени офицери с безценен боен опит от мисии и операции. В Република България, в условията на демокрация и гражданско общество, е недопустимо да се вменява вина и да се отнема достъпа до класифицирана информация на военнослужещи в хода на предварително разследване срещу тях, базирано на анонимни доноси и сигнали. 
Отнемането на разрешението за достъп до класифицирана информация на бригаден генерал Димитър Шивиков не е единствения случай, но за първи път се посяга на висш офицер. Без достъп генерал Шивиков не може да изпълнява своите задължения. Но ако по-късно бъде оправдан от съда, той няма да може да се завърне на военна служба, съгласно разпоредбите на Закона за отбраната и въоръжените сили.
Българската държава е инвестирала огромни финансови средства в обучението и подготовката на висшия команден състав, включително в престижни военни учебни заведения извън страната. Това ни задължава да използваме максимално техния потенциал и да подхождаме внимателно и аргументирано при освобождаването им от военна служба. 
Министерството на отбраната е подготвило предложения за изменения и допълнения на Закона за защита на класифицираната информация, чрез които се цели ограничаване на случаите на отнемане на достъпа до класифицирана информация, в това число при образувано досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер, но преди да е налице влязла в сила присъда. Освен това в Министерството на отбраната е назначена работна група със задача изготвянето на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. В работната група ще се обсъдят случаите на прекратяване на договорите за военна служба, в това число и хипотезата – при отнемане на достъп до класифицирана информация. При обсъждането ще бъдат отчетени и предложенията, постъпили от въоръжените сили за такава законодателна промяна, която да гарантира както интереса на военнослужещия с отнет достъп, но без влязла в сила присъда, така и интересите на държавата.
Нека не си заравяме главата в пясъка, проявявайки бездушие и примирение. Нека браним честта и достойнството на тези, от които очакваме да отбраняват Родината, ако се наложи дори с цената на живота си.”
Ден по-рано министър Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов са разговаряли с бригаден генерал Шивиков, като са изразили пълната си подкрепа и вяра в него. С участието на много граждани в Карлово се състоя и митинг в защита на висшия офицер.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани