Информационен център на Министерство на oтбраната

Генералният секретар на НАТО осъди войнствения тон на Русия

Столтенберг уважава решението на Сърбия да не влиза в НАТО

текст Красимир Белчев

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи войнствения тон на Русия като неоправдан и опасен. Изказването на Столтенберг идва ден, след като руският президент Владимир Путин обяви, че възнамерява да увеличи ядрения арсенал на страната.
Русия оправда намеренията си да увеличи ядрения си арсенал с 40 междуконтинентални ракети като отговор на американските планове за разполагането на тежка военна техника в страните–членки на НАТО от Източна Европа.
Последните събития допълнително ще влошат и без това обтегнатите отношенията между запада и Русия заради украинската криза.
В същото време върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлов е категоричен, че руската военна намеса в Украйна представлява дългосрочно предизвикателство за сигурността в Европа.
Той посети Литва, която сред Полша, изрази готовността си да приеме на своя територия част от тежката военна техника на САЩ.
Американският държавен секретар Джон Кери смята позицията на Путин за позьорска и предупреди, че тя може да има сериозни последици.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top