Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стартира кампанията „Модерна отбрана за сигурно бъдеще“

[post-views]

Министерството на отбраната стартира обществено обсъждане на актуални въпроси от отбранителната политика и „Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020“. Поредицата от срещи с широката общественост и личния състав на Българската армия ще се проведе в периода от 19 юни до 10 юли в 16 областни центрове и градове в страната.
Целта на кампанията е да бъде запозната както широката общественост, така и професионалната общност с политиката и подхода на Министерството на отбраната, заложени в „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили“ и с програмата „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“. В срещите ще участват и представители на научните среди, политолози и общественици. Сред тях са Соломон Паси, почетен председател на Атлантическия клуб, икономистите Красен Станчев и Георги Ганев, социолозите Антоний Гълъбов и Васил Гарнизов, политологът Огнян Минчев, анализаторът на процесите в Близкия Изток Владимир Чуков, журналистите Иван Бедров и Калин Манолов, специалистът в областта на енергийната сигурност Илиан Василев.
Основните дискутирани теми ще бъдат параметрите на отбранителните способности и намеренията за модернизация на въоръжените сили, заложени в „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020“. Ще бъдат обсъдени и промените, рисковете и заплахите в средата за сигурност и предизвикателствата пред отбранителната политика на страната ни, както и евроатлантическата и европейска принадлежност на България като гарант за нейната сигурност.
Сред предварително очертания кръг от теми, които ще засегнат лекторите, са още решенията на НАТО от срещата на върха в Уелс през 2014 г., отбранителната политика на правителството, кризата в Украйна, хибридната война, събитията в Сирия и Ирак и влиянието на радикалните ислямистки организации в Близкия Изток, забавянето на интеграционните процеси на Западните Балкани в ЕС и НАТО.
Първата от поредицата срещи ще се проведе на 19 юни, петък, в Пловдив. Ще последват обществени обсъждания в Казанлък, Стара Загора, Смолян, Враца, Благоевград, Карлово, Видин, Плевен, Сливен, Ямбол, Шумен, Варна, Бургас, Велико Търново и София. Конкретният график на срещите можете да проследите на Фейсбук страницата на Министерството на отбраната – Bulgarian Armed Forces.

източник: www.mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани