Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Алиансът и Русия с нова демонстрация на сила

[post-views]

текст Красимир Белчев

В Полша завърши продължилото близо 10 дни военно учение на НАТО „Благороден скок 2015”. В маневрите за първи път взеха участие военослужещи от новосформираните сили за бързо реагиране на Алианса. Русия отговори на маневрите в Полша с бойна подготовка на военновъздушните си сили по граница с Украйна.
Над 2000 военнослужещи от девет страни-членки на НАТО и повече от 60 единици военната техника, включително, изтребители, хеликоптери и танкове участваха в ученията „Благороден скок”.
Маневрите имат за цел да подобрят отбранителните способности на НАТО, на фона на обтегнатите отношения с Русия, след анексирането на Крим и активното участие на Москва в украинския конфликт. 
Само преди два дни Русия обяви плановете си да увеличи ядрения си арсенал с 40 межконтинентални ракети. Москва  защити намеренията си с намерението на САЩ да разположат тежка военна техника на територията на страните-членки на НАТО от Източна Европа. Кремъл определи това като най-враждебния акт на Вашингтон от края на Студената война.
Само преди ден Путин проведе изненадваща проверка на бойната готовност на военновъздушните сили на страната по границата с Украйна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани