Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Раданова: Армията дава спокойствие и увереност на спортистите

[post-views]

Александър Гигов

Евгения Раданова е родена на 4 ноември 1977 г. в София. Тя е първият български спортист, участвал на зимни и летни олимпийски игри. Евгения Раданова е считана за една от най-великите спортистки на България. Доказва го със спечелването на три олимпийски медала от бели олимпиади, от които два от едни игри, непостигано от български спортист досега. Раданова донесе първия златен медал за България от световни военни зимни игри в Италия през 2010 година. В биографията си феноменалната спортистка записа и период като служебен спортен министър в кабинета на проф. Близнашки. От дълги години Жени е част от Българската армия, а повод за нашия разговор са плановете за развитие на центъра за високо спортно майсторство към Съвместно командване на сините.

 – Вие сте член на Управителния съвет на военната спортна федерация. Каква е Вашата оценка за изявите на армейските спортисти през годината?
 – Първо искам да кажа, че всички ние, спортистите, сме задължени на Българската армия. Без помощта на Министерството на отбраната ние не бихме имали спокойствието и увереността, които ни помогнаха да постигнем големите успехи. И то през всичките години. Аз бях първата, която спечели световната титла за военни в зимните спортове, но сега имаме състезатели като Краси Анев и Станимир Беломъжев, да не забравяме и какво направи Руми Нейкова. Определено представянето през зимата на нашите воини спортисти ни дава основание да се гордеем и съм убедена, че те няма да спрат дотук.

 – Знаем, че предстои българско участие и в 5–те световни военни олимпийски игри през октомври 2015 г. В кои спортове ще има представители от центъра за високо спортно майсторство към Съвместното командване на силите?
 – Наистина има време до тези игри, но работим усърдно, за да сформираме един силен и боеспособен отбор, който да представи Българската армия по най-добрия начин. Още повече, че трябва да следваме линията, която дадоха състезателите ни през зимния сезон.

 – Какви съвместни инициативи за популяризиране на спорта сред военнослужещите и техните семейства бихте препоръчали?
 – Една от възможностите, които вече обсъждахме, е да изградим и реализираме програма за занимание на военните и техните семейства със зимни кънки. Инициативата е моя и според мен тя ще бъде много сериозна социална дейност. Убедена съм, че ще е много полезна за хората в армията. За тях спорта и двигателната култура са от изключително голямо значение. След като разберем в кои градове ще има ледени площадки през зимата, ще може да съобщим и повече подробности.

 – Каква бе разликата между шампионката Евгения Раданова и министър Раданова?
 – Няма голяма разлика. Тежестта на министерското кресло обаче беше по-голяма, тъй като когато си спортист, отговорностите падат изцяло върху теб, но се ограничават до твоето представяне. Когато си министър, носиш отговорност за целия български спорт и нямаш право на грешки. Така поне аз разбирам тази работа. За краткото време трябваше да осъществим прехода и да върнем в министерството нормалната работна обстановка за спорта. В никакъв случай не беше лесно, но успяхме

 – Може би най-сложен бе казусът с ремонта на Зимния дворец…
 – Имаше сериозна битка, защото упоменатата сума беше нереално голяма. Не само че липсваха тези пари, но в поръчката не бяха дадени никакви предварителни разчети и сметки на разходите. Аз съм човек от зимните спортове и може би най-много искам този ремонт да бъде извършен, защото е повече от необходим. Надявам се, че това наистина ще се случи и ще можем да използваме двореца пълноценно за спорт и социални програми.

 – След като бяхте от другата страна на барикадата, какъв според Вас е най-сериозният проблем на българския спорт в момента?
 – Комплексен въпрос и не бих желала да влизам в дребни детайли. Всички ние трябва да осъзнаваме, че носим отговорност за нашите действия. Да разбираме, че всичко зависи от нас и работата ни. Нужно е да асимилираме отговорностите. Всички трябва да се обединим и работим една посока и за една цел.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани