Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доверието на строя се печели с честност

[post-views]

atanas_kolevОфицерът трябва да бъде прям и честен, да е дисциплиниран, за да може да организира и управлява хората си и да има чувство за отговорност. Такава е формулата, с която човекът под пагон печели доверието на строя, смята капитан Атанас Колев. Той е командир на многофункционален взвод за радиационно и химическо разузнаване в Мусачево. Преди дни по време на 

напрегнато учение

подразделението, което е в състава на 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) беше сертифицирано като NRF – формирование с много висока, 10-дневна степен на готовност в Силите за отговор на НАТО.
Задачите, които ни се възлагат, са много отговорни, трябва да се действа експедитивно и организирано във времето, за да бъде всичко изпълнено в срок, обяснява капитанът значението на факта, че формированието има важен ангажимент към Алианса. Това означава да сме винаги в състояние на готовност, като се подготвяме по специална програма на НАТО, казва офицерът. Взводът действа според изискванията, процедурите, периодите и сроковете за изпълнение на задачите, предвидени от Алианса.
Капитан Колев вече има опит от действие с подобни формирования. Бил е в състава на NRF през 2008 г. Тогава българските военнослужещи 

действали в Англия

и на практика приложили процедурите, общи за НАТО.
Но международният опит на офицера не се изчерпва само с това участие. Бил е два пъти на мисия в Афганистан – в Кабул и Кандахар. Опитът, придобит зад граница, е нещо важно и затова се опитваме да го прилагаме при обучението на нашите подразделения, казва капитанът.
Техниката ни може да е стара, но е изправна, абсолютно позволява изпълнение на задачите, категоричен е офицерът. Осигурено е и специалното оборудване по ЯХБЗ. Воините разполагат с леки защитни комплекти, които предпазват личния състав от различни токсични химически вещества и осигуряват изпълнението на специалните задачи.
Капитан Колев е в армията от 2001 г. Първо завършва сержантско училище с тригодишен курс на обучение. След това решава да продължи да учи, постъпва като курсант и завършва висшето военно училище. 
Службата му като офицер започва в Горна Оряховица. Там, в тогавашния химически полк (сега – рота за ЯХБЗ и Е – б. р.), служи като командир на учебен взвод, а след това – командир на рота за специална обработка. От 2008 г. идва във формированието в Мусачево, където заема различни командирски позиции. От началото на тази година е командир на ротата за ядрена и химическа защита в 38-и батальон.

Винаги съм искал да бъда военен

споделя офицерът, който е от с. Горна Липница в Северна България. В рода му няма хора под пагон, които да са го насочвали към военната професия. Направил е изборът си сам.
Съпругата му е също  под пагон и служи в батальона в Мусачево. Имат две дъщери – на 13 и на 7 години. Семейството обича разходките из красиви места в България.
Химическата специалност в армията е много специфична, категоричен е капитан Колев. Според него за този род въоръжени сили би било добре в бъдеще техниката да бъде обновена с по-модерна, да се закупят съвременни прибори и апарати за откриване на различните химически и радиологически агенти. Нужни са и повече курсове за личния състав в посока чуждоезиково обучение, за работа в многонационална среда, изтъква офицерът. И допълва – от там нататък е лесно – комуникацията щом е осъществена, задачите бързо и точно ще бъдат изпълнени.

Най-ново

Единична публикация

Избрани