Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командир на взвод за НАТО моделира бойни машини

[post-views]

ilian_krastevСухопътна бойна техника, предимно от Втората световна война – танкове, камиони, джипове, обича да моделира в свободното си време във вид на малки макети капитан Илиян Кръстев от 38-и батальон за ЯХБЗ и Е. Той е командир на втори многофункционален взвод за ЯХБЗ, който беше сертифициран неотдавна като част от силите на НАТО с 90-дневна степен на готовност.
Но за макетите, които красят кабинета му, напоследък има все по-малко време заради служебните ангажименти. В батальона е командир на втора рота за ЯХБЗ. Неотдавнашната сертификация му е четвърта или пета по ред. Участвал е и в две сертификации на NRF.
Командването на международно сертифициран взвод означава много голяма отговорност, тъй като числеността на подразделението е голяма, а съответно и отговорностите нарастват, заявява офицерът. Затова и подготовката продължава и след сертификацията.
Използваме натовски документи, като учим и прилагаме тактики, схеми, начини за действие, общи за Алианса, сдподеля капитан Кръстев. По думите му процедурите вече са доста добре усвоени от личния състав на взвода.
Основните трудности са свързани с подбора на хората. От значение е също осигуряването на техниката и материалната част като цяло. Подбираме хората, няма човек от взвода, който да не може да се справи със задачите, казва командирът.
Той насърчава подчинените си да влагат сърце и душа в работата. Важно е, че имат желание да научат нещо ново, да видят нещо ново, да се запознаят с други хора, да обменят опит с тях, това е основното, което ги води, обяснява капитанът. Сред личния състав има хора, които са били на мисии и предават опита на колегите си при прилагането на натовските процедури.
Капитанът е родом от Горна Оряховица. В рода ми няма други военни, аз съм първият офицер, казва капитанът. В професията на военен химик го привлякъл интересът към химията и физиката, а също рутината, дисциплината, редът в строя.
Офицерската си кариера започва през 2006 г. В началото служил за кратко в Нова Загора, преди да закрият там формированието. След това дошъл в Мусачево.
С приятелката си имат син на пет месеца и половина. А дали един ден ще иска момъкът да тръгне по неговите стъпки на военен? По принцип майка му не желае, казва с усмивка. И допълва, ча все пак времето ще покаже.
В оскъдното си свободно се заема с хобито си. Макетите на бойни машини са от пластмаса. Сглобява ги, боядисва ги. И готовото изделие, точно копие на истински танк или камион, заема място на рафта в кабинета му. От спортовете предпочита футбола и баскетбола, любител е и на туристическите излети.
След моментите на релаксация отново се заема със служебните си задължения. Амбициран е да кандидатства във Военната академия, за да се изкачи на следващо ниво в кариерата. И остава верен на народната мъдрост, че „на вълка вратът е як, защото си върши работата сам“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани