Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Модерна отбрана за сигурно бъдеще“

[post-views]

poster_otbranaЦончо Драгански

Общественото обсъждане на актуални въпроси от отбранителната политика и „Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020“ – кампания на Министерството на отбраната, започна във Военния клуб в Пловдив. Взели сме едно нестандартно решение, а то е –  различните аспекти на програмата за развитие на способностите на Въоръжените сили да бъдат представени не от военни специалисти или хора от Министерството на отбраната, а от самото гражданско общество, от експерти и публични личности, които са утвърдени в своя сектор. Ние бихме искали да поговорим за онова, което е най-актуално в момента – Визията 2020, България в НАТО и Европейската отбрана, и Програмата за развитие на отбранителните способности, заяви пред военнослужещи в гарнизона парламентарният секретар на Министерството на отбраната Пламен Даракчиев –  ръководител на първата група от лектори.
Доцент д-р Красен Станчев се спря на военните разходи през годините след 2003 г. и как те са планирани за вбъдеще. За предвидените 9 проекта за превъоръжаване говори Стойко Петров – ръководител на звеното от експерти, което ще бъде преобразувано в дирекция „Проектно управление“.  Полковник Пламен Монов от дирекция „Отбранителна политика“ се спря на трудната задача да представи  „Програмата за развитие на отбранителните способности“, която е качена на сайта на Министерството на отбраната. 
Военнослужещи зададоха въпроси като тези за дългогодишното обсъждане за закупуването на нов боен самолет, актуалното състояние на армията и какви ще бъдат последствията от едно реорганизиране на 68-а бригада „Специални сили“. Лекторите се постараха да отговорят на питанията и се получи дискусия по проблемите. По-късно те се срещнаха с представители на запасното воинство и на обществеността в града. Кампанията ще продължи до 10 юли в различни градове на страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани