Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пируети на Ципрас в последната минута

[post-views]

Броени часове остават на Гърция да погаси заема си към Мeждународния Валутен Фонд. Атина е на път да пропусне срока, независимо, че правителството на Алексис Ципрас обяви в последния момент, че води преговорите с един от основните си кредитори.
Ще погаси ли Гърция заема си към МФВ? Въпрос без точен отговор. Времето на Атина да намери милиард и шестотин хиляди евро до полунощ българско време изтича.
Според финансовия министър Янис Варуфакис страната ще изпусне срока. Гръцката телевизия ЕРТ обаче твърди, че правителство на Алексис Ципрас продължава да води преговори по последното предложение за реформи в замяна на помощ, направено късно снощи от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер.  Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че не е запозната с последните предложения на комисията и е скептична за постигане на споразумение в последна минута.
В същото време пред банкоматите в Гърция продължават да се нижат опашки, след като правителството обяви банкова ваканция. В опит да успокои пенсионерите правителство обеща от сряда банките ще започнат да изплащат пенсиите, но с ограничения на тегленето до 120 евро дневно.
Решението на Ципрас да се допита до гръцкия народ чрез референдум дали да приеме последните предложения на кредиторите в замяна на помощ раздели хората в страната.
Късно снощи лидерът на крайнолявата СИРИЗА призова гърците да отхвърлят предложенията пред него. Той намекна, че ако все пак хората изберат Европа пред него, ще подаде оставка.  Това, което може да се твърди със сигурност, е, че какъвто и да е резултатът от вота, краят на гръцката криза е едва в началото си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани