Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хроничният вирусeн хепатит „С” е лечим

[post-views]

Хроничният вирусен хепатит „С” вече се лекува. Терапия, която води до излекуване на над 90 процента от инфектираните, вече е на крачка от българските пациенти. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че три от продуктите вече са на българския пазар, а за два от тях има предложение за включване в позитивния списък. 

Един процент и половина от населението е инфектирано с хепатит С, но голяма част от хората не знаят това. Данните сочат, че 10 – 15 процента от случаите се самоизлекуват, но 85 – 90 на сто от тях остават хронични носители на инфекцията. Според специалистите терапията, която побеждава вируса, е революция в лечението и вече се говори за пълна елиминация на хепатит С.
Лекарствата, които се използват за терапията при хепатит „С” изчистват вируса за 8 седмици. При по – тежки случаи като цероза или трансплантация терапията се удължава, но резултатите също са оптимистични.
Доктор Светлана Райчева от Министерство на здравеопазването посочи, че съгласно действащата нормативна уредба Здравната каса ще започне да реинбурсиса лекарстват,а нужни за лечението на хепатит „С” от началото на следващата година.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани