Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция представи своите предложения за реформи

[post-views]

Гърция спази обещанието си и представи в срок своите предложения за реформи на европейските си кредитори, с които иска в замяна свежа финансова помощ. Запознати с документа коментират, че новите гръцки предложения се препокриват с тези, които гърците отхвърлиха на референдума в неделя.
И докато в експертите в Брюксел се запознават с текста на новите гръцки предложения, те трябва да получат одобрението на гръцкия парламент.
Премиерът Алексис Ципрас вече води интензивните преговори с останалите политически лидери в страната, в опит да си спечели убедителна подкрепа.
Независимо, че част от депутатите на управляващата партия СИРИЗА заявиха, че ще гласуват с не, Ципрас се радва на подкрепата на останалите политически сили, включително и тази на опозицията.
До колко може да се съди, че новите гръцки предложения, ще се харесат в Брюксел, говори позитивната  реакция на европейските пазари.
Представеният от Атина пакет от реформи предвижда промени в данъчната система, уеднаквяването на ДДС-то, премахване на специални статут на част от островите и орязване на парите за отбрана.
Освен свежа финансова инжекция в размер на 53 милиарда евро, в замяна Гърция иска и преструктуриране на колосалния й външен дълг.
Дали европейските кредиторите ще одобрят гръцките предложения ще стане официално ясно в неделя на извънредната среща на върха на лидерите на страните-членки от ЕС в Брюксел.

Най-ново

Единична публикация

Избрани