Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС очаква новите гръцки предложения

[post-views]

cipras_garciqДо вчера вечерта Гърция трябваше да представи новите си предложения, за да си осигури финансовата подкрепа на кредиторите и да си осигури възможността за излизане от еврозоната, съобщи Би Би Си. 
Премиерът на страната Алексис Ципрас заяви, че тези часове ще са съдбовни. Новото предложение ще бъде разгледано от финансовите министри на страните от еврозоната в събота и ще бъде обсъдено на среща на върха в неделя. Междувременно Атина удължи до понеделник срока на затваряне на банките в страната и дневния лимит за теглене от банкомат максимум на 60 евро. Шефът на гръцката национална банка Лука Кацели заяви вчера, че в машините има достатъчно пари, за да обслужват гражданите до понеделник. 
Премиерът Ципрас се завърна в Гърция в сряда вечерта след преговори в Брюксел, където говори и пред европейския парламент. В Атина той свика среща на кабинета, в която участваха и представители на банките, за да оформят новите предложения преди изтичането на крайния срок в 22 ч. по Гринуич в четвъртък. Той обеща да внесе „нови конкретни предложения, да предложи надеждни реформи за по-честно и жизнено решение“. В сряда Гърция отправи официално искане за нов спасителен заем от фонда за помощ на еврозоната Европейски механизъм за стабилност. Eврозоната трябва да обсъди искането, което формално е адресирано до председателя й Йерун Дейселблум. 
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че кредиторите (Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия) трябва да дадат на Гърция облекчение на дълга, съобщиха британски медии.
Оказаният в сряда от Вашингтон натиск изглежда, че се изплаща, отбелязва „Гардиън“.
В сряда американският финансов министър Джак Лю и шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард призоваха за облекчаване на дълга на Гърция заради липса на устойчивост, което не помага на Гърция да се справи сама със задълженията си.
Говорих с премиера Алексис Ципрас. Ако Гърция представи реалистично предложение, то ще бъде необходимо да бъде обвързано с равнопоставено реалистично предложение от кредиторите за устойчивост на дълга, каза Туск на пресконференция в Люксембург.

Най-ново

Единична публикация

Избрани