Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

4 млн. сирийци са бежанци

[post-views]

migranti_bejanciБроят на бежанците от Сирия е надхвърлил 4 милиона, обяви Върховният комисариат на ООН за бежанците в нов доклад, цитиран от световните агенции. Той се е увеличил с 1 милион души само през последните 10 месеца в резултат на ожесточаването на сирийския конфликт.
Над 4 013 000 човека са избягали от Сирия от началото на конфликта преди около 4 години и 4 месеца. Други 7,6 милиона сирийци са били принудени да напуснат домовете си, но са останали в страната. По данни от юли миналата година населението на Сирия е било близо 18 милиона души. От съседните държави, най-много сирийски бежанци е приела Турция – 1,8 милиона, или 45% от общия брой. 1,2 милиона души са избягали от конфликта в Сирия в Ливан, 630 000 – в Йордания, 250 000 – в Ирак, 130 000 – в Египет, и 24 000 – в други северноафрикански страни.
В статистиката не влизат 270 000 сирийци, които са подали молба за убежище в европейски държави.
Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви в Белград, че ЕС ще помогне на Балканите и на Унгария да се справят с потока от бежанци. Меркел е на обиколка в района, съобщи АФП. 
„Италия и Гърция бяха приоритетен избор на мигрантите, но през юни и юли ситуацията много се промени. Мигрантите все повече опитват да преминат през Балканите и затова ние ще помогнем на тези страни“, каза Меркел след разговор със сръбския премиер Александър Вучич. Тя констатира, че Унгария и Сърбия са засегнати от сегашната система за искане на убежище, която по думите й вече не функционира. 
Според сръбския вътрешен министър повече от 34 хил. души са поискали убежище от началото на годината. Унгарският парламент пък гласува в понеделник с голямо мнозинство да бъде построена 175-километрова ограда по границата със Сърбия, за да бъде спряна бежанската вълна. Меркел и Вучич заявиха, че издигането на огради „не е решение“.„Имигрантите са общ проблем на всички нас и ще имаме нужда от помощта на Европа, за да го решим“, каза сръбският премиер. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани