Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Планини от лед на повърхността на Плутон

[post-views]

pluton_povurhnostНа повърхността на Плутон няма кратери, а планини от лед. Това са малка част от последните разкрития, направени от апарата на американската космическа агенция НАСА „Нови хоризонти”.
На шест часа по лъжичка учените. На толкова време в НАСА ще пристигат нови и вълнуващи подробности за планета-джудже Плутон, посетена от космическия апарат „Нови Хоризонти”.
Последната порция от информация буквално шокира учените, защото от получена снимка с висока резолюция става ясно, че на повърхността на планетата няма кратери, а десетки планини, създадени от лед.
Учените на НАСА смятат, че тези планини са се формирали за 100 милиона години, което, сравнено с възрастта на Слънчевата система, е минимален отрязък от време.
Ако всичко върви по план, космическият апарат Нови Хоризонти ще изпраща снимки от Плутон и неговите 5 луни през следващите шест месеца.
Следващата спирка на „Нови хоризонти” ще е Поясът Кайпер или външната граница на Слънчевата система, където се предполага, че освен малки ледени планети като Плутон има и останки от зората на формирането на родната ни планетарна система.

Най-ново

Единична публикация

Избрани