Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български алпийци катериха „5-те кули“

[post-views]

voenni-alpijciЧетирима военнослужещи от 101-ви алпийски батальон от състава на 68-ма бригада „Специални сили“ участваха в съвместното високопланинско учение „5-те кули“ в местността Алта Вая Бадия, Италия, съобщиха от Сухопътните войски. Учението е ежегодно и се провежда от италианските планински и алпийски формирования. 
Нарича се „5–те кули“, защото всички занятия – катерене, тактически действия, преодоляване на скални препятствия, спасяване, са на мястото, известно като 5-те кули – Доломитите. Районът предлага отлични условия за тренировка и занятия по специална алпийска подготовка. Оборудвани са учебни места и маршрути за катерене на 2255 м надморска височина.
Поканата за първото българско участие в това учение беше изпратена лично от командващия алпийските войски на Италия генерал-майор Федерико Бонато на базата на проведените срещи и разговори с командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Тези разговори се състояха по време на участието на представителния отбор на СВ в международния шампионат по ски на алпийските подразделения в началото на 2015 г.
Тази година в учението, наред с военнослужещи от италианските планински, алпийски, специални подразделения и формирование на карабинерите, взеха участие и воини от още осем държави: Англия, Швейцария, Германия, Македония, Словения, Испания, Оман и Йордания.
voenen_alpiecДейностите от учението включваха скално катерене на маршрути с различна трудност и дължина, спасяване на пострадал на скала с помощта на хеликоптер, движение по парапети, спускане на пострадал по способа „тролей“, тактически действия в пресечен терен. 
Всяко учебно място беше ръководено от инструктор от италианската армия. Стриктно се спазваха мерките за безопасност.
Още в първия ден след запознаване с организацията и ръководството на учението българските военнослужещи изкачиха 5 маршрута с различна категория на трудност. Два от тях бяха на кулата „Куарта Басса“.
През втория ден беше изкачена Английската кула и други маршрути, намиращи се в близост до нея. Поради неблагоприятни метеорологични условия, през третия ден от учението бяха изкатерени 5 различни тура.
В последния ден от учението, който беше и ден за високопоставени гости, българските военнослужещи демонстрираха уменията си, изкачвайки маршрути „G“ и „H“ от 5–те кули.

(БА)

 

Най-ново

Избрани