Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМА е стабилизирана

[post-views]

vma_shefПериодът на трусовете за ВМА приключи и в момента тя се намира в равновесие. Това заяви началникът на здравното заведение генерал-майор професор Николай Петров по време на общо събрание на личния състав на болницата, на което бяха представени данни  за финансовото й състояние.
Според изнесената информация за 2014 г. ВМА е на трето място в страната (след университетските болници в Пловдив и Варна) като предпочитана болница за пренасочване на пациенти от друго РЗОК в страната. В същото време болницата е на 6-о място в страната по изплатени средства за оказване на спешна помощ и други високоспециализирани дейности от НЗОК.
Сравнявайки разходите за януари – юни 2014 г. и януари – юни 2015 г., се отчита намаляване със 17,5 млн.лв. при същия обем и качество на лечебния процес. От представените данни стана ясно, че след преразглеждане и предоговаряне на сключените договори с фирми ръководството на ВМА е постигнало сериозно намаляване на логистичните разходи. Драстично намалени са разходите за периодична доставка на резервни части за медицински апарати и системи от 5,4 млн.лв. на 960 хил.лв., или 83%. Преминавайки на самостоятелно обслужване, са постигнати икономии от 87% от пералните услуги и 78% от разходите за почистване. Разходите за лекарства и консумативи също са свити с 39%. Началникът на ВМА изтъкна и че за първите 6 месеца на годината процедури за  заемане на академични длъжности във ВМА са преминали нови  9 професори, 8 доценти, 8 главни асистенти и 8 асистенти.  

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани