Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военното разузнаване минава към премиера

[post-views]

voenna_informaciq2Военното разузнаване минава под общото ръководство на премиера, като се определя какви функции ще има той като ръководител. Това беше една от важните промени, гласувани на второ четене на законопроекта за Военното разузнаване, в така наречената комисия „Лазаров“ в парламента вчера. Цялото и име е „Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения“. 
Тази промяна, както заяви депутатът Пламен Манушев, се обосновава от общата философия на четирите проектозакона по сигурността, внесени от Цветан Цветанов и група народни представители. 
Друга тема, която предизвика дебати, беше за ролята на началника на отбраната в ръководството на Военното разузнаване. Прие се, че той ръководи Военното разузнаване на Българската армия на оперативно и тактическо ниво. Спор се оформи за това, дали Военното разузнаване да изпълнява задачи, свързани с националната сигурност или с отбранителната.
Това беше предложено от Атанас Атанасов, за да не се покриват задачите на двете разузнавания. Не беше прието предложението на Михо Михов да отпадне мандатността на началника на служба „Военна информация“. До редакционното приключване на броя не беше минало гласуването дали началникът на Службата да бъде военен или цивилно лице. Но отпадна предложението на Таско Ерменков и група народни представители директор на службата да може да бъде военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани