Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кораби на НАТО плаваха под флага на България

[post-views]

Zalp_briz_korabРазвели българския трибагреник редом до собствения си военноморски флаг, чуждестранните кораби от „Бриз 2015“ плаваха по време на учението. Планираните дейности на море бяха подготвени, изпълнени, ръководени от български военни моряци, заяви пред журналисти командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Всички кораби, които видяхте на море, се командват от български адмирал, така демонстрираме не само възможности да участваме в операции на НАТО, но и да ги командваме, допълни той.
Командирът на ВМС акцентира върху участието на корабите от състава на двете най-боеготови части от Силите за отговор на НАТО – Постоянната група кораби номер едно и Постоянната група противоминни кораби номер две на Алианса. Те фактически са ядрото на бъдещите Сили за бързо реагиране.
Изказвам своята благодарност за вниманието, което получихме от военното и политическото ръководство, сподели контраадмирал Петев. По думите му всички са се убедили, че българските моряци знаят как да защитават своето море.
В отговор на въпрос на в. „Българска армия“ той обясни кои са най-близките задачи за ВМС. След няколко седмици предстои участие на флота в учение в Румъния. Следва включването на „Дръзки“ в TRIDENT JUNCTURE 15. Фрегатата ще участва и в операцията „Актив Индевър“ в Средиземно море, като ще се присъедини към Постоянната група кораби номер две на НАТО. Флотът ще се включи и традиционното осигуряване на стрелбите на Шабла.
lodka_korabОсвен това ВМС имат ангажимент да подпомогнат дейностите на Щаба на отбраната, респективно – на Министерството на отбраната, по приоритетните проекти, сподели контраадмирал Петев. За военния флот проектите са два – придобиването на многоцелеви модулен патрулен кораб и модернизация на фрегатите клас Е-71 „Вилинген“ („Дръзки“, „Верни“, „Горди“ – б. р.).
По отношение на сертификацията на минния ловец „Цибър“, която също трябваше да се извърши по време на „Бриз 2015“ контраадмирал Петев заяви, че към момента оценката е положителна. Окончателният доклад се формира седмица след учението. Но още преди приключването му получените доклади съдържали положителни оценки. 
Искам да кажа, че това не е еднократен изпит, в продължение на една седмица екипажът, както и техническото състояние на кораба беше проверявано от няколко екипа както на море, така и в базови условия, поясни командирът на ВМС. Към момента всички показатели са удовлетворени, каза той. И допълни, че няма причина сертификацията да не бъде положителна.

nenchev_korabМинистър Николай Ненчев: Моряците действаха отлично

Учението „Бриз“ доказва за пореден път, че се справяме отлично в една такава ситуация, съвместно с нашите партньори и съюзници от НАТО. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти, след като наблюдава от борда на фрегатата „Верни“ етапите на мащабния военноморски екшън по време на ВИП-деня. Специално бих искал да отправя благодарност към началника на отбраната, към командира на ВМС, изтъкна той. По думите му по време на учението е имало „изключително добра организация, много добра координация“. Много съм впечатлен, изказвам специални благодарности на всички, които взеха участие в тазгодишното учение, изтъкна министърът на отбраната.
Доколкото разбирам, може би извън професионализма нещата изглеждат доста лесни, но в действителност това бяха сложни маневри, които изискват изключително висока концентрация, заяви Ненчев.
Той сподели, че е обсъждал с командира на ВМС въпроса за доставянето на нов многоцелеви кораб за военния флот. Обещах, че ще обърна специално внимание на българските ВМС, изтъкна министърът.
В отговор на въпрос на в. „Българска армия“ той изрази надеждата си, че Програмата за развитие на отбранителните способности ще бъде приета възможно най-скоро. „Тя има смисъла на Бялата книга, чийто срок изтече преди няколко месеца. Много силно вярвам още в рамките на тази година да премине и през Народното събрание, защото трябва да бъде валидирана там“, поясни министърът.
На въпрос, какви ще са предизвикателствата във връзка с бюджета за 2016 г. и дали ще има повече средства за отбрана, Ненчев сподели: „Вярвам, че политическите сили ще удържат на думата си и ще спазват всичко онова, което поеха като ангажимент на последния Консултативен съвет по национална сигурност при президента – следващата година бюджетът за Въоръжените сили да нарасне на 1,35 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП)“. По думите му сега този дял е едно цяло, едно и девет. Приехме бюджетът за ВС постепенно да нараства, като до 2020 г. стане 2 на сто от БВП, каза министърът и благодари на присъстващите на ВИП деня народните представители, водени от председателя на парламентарната Комисия по отбрана генерал от резерва Михо Михов. Имам изключителното удоволствие да работя с тези високоорганизирани, почтени хора, от които съм намирал досега подкрепа във всяко отношение. Пълна и безусловна подкрепа, благодаря, заяви министър Ненчев.

vertolet_moreКомандирът на фрегатата „Верни“ капитан втори ранг Павлин Петков: На борда няма маловажни хора 

– Как оценявате представянето на „Верни“ в „Бриз 2015“?
– Корабът и екипажът се представиха на нужното ниво, което мисля, че беше и оценено от високопоставените гости на борда на „Верни“. Задачите, които бяха поставени пред нас, бяха изпъленни без забележки. Готови сме за следващи предизвикателства.

– Какво предстои за фрегатата в близко време?
– „Бриз 2015“ е върхът на подготовката ни за тази учебна и календарна година. От тук нататък, ако няма допълнителни указания, екипажът ще започне да ползва годишните си отпуски. Надявам се да успеем да преминем доков ремонт на кораба, където да бъдат изпълнени някои необходими действия за удължаване на живота му, да се извърши почистване на корпуса и подобряване на параметрите на работа на двигателите.

– Какви дейности изпълнихте от предишното учение „Бриз“ до сегашното?
– От миналото участие на фрегата „Верни“ в „Бриз 2014“, корабът се включи в мисията на НАТО в Средиземно море „Актив Индевър“, където отзивите, които получи екипажът, са добри. Към началото на тази календарна година започнахме новия цикъл на подготовка. Преминахме всички портови задачи и бойни упражнения. Те бяха сдадени с добра оценка, което ни позволи да участваме сега и в „Бриз 2015“, и да постигнем добри резултати.

– По време на учението действате в коалиционна, съюзническа среда. Как оценявате съгласуването и координация на процедурите с другите участници?
– Натрупаният опит от 11-те години, откакто България е член на НАТО, оценяването ни, което се прави, ни дава възможност да сме равностойни партньори на другите страни-членки на Алианса. Показваме, че не сме много по-назад от тях в подготовката на хората и техниката, с която разполагаме.

– Имате ли възможност да извършвате някаква модернизация по кораба – да закупувате ново оборудване и да усъвършенствате материалната част на кораба?
– Според мен корабът има нужда от осъвременяване, за което сме доложили на старшето командване. Надявам се такова решение да бъде взето и да бъдат извършени частични модернизации на някои от елементите от оборудването на „Верни“.

– Как ще стане това – като корабът бъде изтеглен от строя или по време на неговото функциониране?
– Има различни варианти. След като Министерството на отбраната вземе решение какво да бъде модернизирано или подменено, заводите, които ще извършват тази модернизация, ще предложат план за преминаване на модернизацията, план за преминаване на ремонтите. Според предложения план, корабът може да остане в строя, може и да бъде изведен напълно. Всичко зависи от обема работа, който ще се извършва.

– Намаленият бюджет  и финансиране през тази година как се отразява на работата ви, какви разходи ви се налага да свивате?
– Това, което налага намаленият бюджет, е да намалим часовете на море, което затруднява поддържането на подготовката на кораба. Един кораб е кораб и морякът е моряк, когато е в морето и когато корабът плава. Стоейки на брега, е доста по-трудно да видим истинското лице на природата и на стихията – вода и море. Най-големите загуби са в намаляването на часовете на море.

– Как поддържате колективния дух, как правите от екипажа общ тим?
– Всеки командир има своя рецепта. Според мен, едно от най-важните неща, което трябва да бъде показано на екипажа, е, че няма маловажни хора на борда. От командира до последния човек в списъка – всички имат място на кораба. Работата ни, ежедневието ни показва, че всеки един зависи от всички останали, както и всички зависят от отделния човек. Разчитаме и трябва да разчитаме един на друг. Затова е нужно да бъдем сплотени и да сме много здрав колектив.

korab_brizОтлична възможност за обмяна на опит

Присъстието ми на фрегатата „Верни“ е от голямо значение, имах възможност да видя положителните и отрицателните страни, да сравня приликите и разликите между турските и българските ВМС, сподели лейтенант Фатих Баръш от турските военноморски сили. Според него учението дава отлична възможност за обмяна на опит. 
Видях много общи неща и смятам, че този тип взаимоотношения са много полезни и трябва да бъдат развивани в бъдеще, допълни младият офицер, който е завършил военноморско училище през 2012 г., работи в Гьолджук и от 3 години е на борда на турската фрегата „Барбарос“. Със сигурност искам пак да дойда в България и да участвам в подобна размяна на визити на офицери, защото смятам, че това е една много добра възможност за двата флота да се опознаят взаимно, категоричен е лейтенант Баръш.
Работата на борда на „Верни“ е интензивна, динамична, интересна, натоварена, сподели командирът на секция „Комуникационно-информационни системи“ лейтенант Мила Пенева. Тя е трето поколение офицер, завърши ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ през 2014 г. като един от отличниците на випуска.
За нея „Бриз 2015“ е първото голямо учение, в което участва. Много ми е интересно, за първи път се сблъсквам с начина, по който протичат комуникациите и действията с участието на чуждестранни кораби, смятам, че се справяме добре, изтъкна лейтенант Пенева.
Никакви проблеми нямаше при плаването на „Верни“ в учението „Бриз 2015“, каза старшина първа степен Стоил Стоилов, който е старши матрос на фрегатата и отговаря за поддръжката на машините, агрегатите и задвижването на кораба. Механизмите работеха в рамките на нормалното, допълни той.
Е, като всяка машина в някой момент може да се получи авария, но засега успяваме да се справим с наличните средства, заяви старшината, който от 2009 г. е на „Верни“, а преди това – от 2005 г. е служил на „Дръзки“. Доста се сработихме като екипаж, разбираме се с колегите и успяваме винаги бързо да се справим с всички проблеми, които изникват, категоричен е старшина първа степен Стоилов.

 

 

 

 

Андрей Рангелов / фото Красимир Тодоров и автора

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани