Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МО създаде национален геопортал

[post-views]

totev_lalov_gisНова информационна система, която ще изпълнява функциите на национален геопортал, изгради Министерството на отбраната по проект на Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК) на ЕС. Чрез нововъведението гражданите и бизнесът ще имат достъп до разнообразните информационни продукти, създавани от Военногеографската служба (ВГС). Това каза постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев вчера по време на заключителната конференция по проекта „Изграждане на информационна система за предоставяне на публичен достъп до пространствените данни и услуги на Министерството на отбраната“. Става дума за достъп до координати и данни за точки от геодезичната мрежа, топографски карти, специални карти, цифрови записи на релефа, картографски и аерографски продукти, справки за материали и данни от специализирания геодезически и картографски фонд, обясни той.
Проектът е на обща стойност 547 935,17 лв. Той е първият и най-големият от четирите, изпълнявани от МО, който приключва, и то – успешно. 
Времето, в което се реализира проектът, беше труден период, заяви Тотев. Миналата година почти бяхме на границата да се отказваме, допълни постоянният секретар на отбраната, който е и ръководител на проекта. Причината била в голямата конкуренция в ИТ-бизнеса и многобройните обжалвания, които бавели процедурите. Близо година и половина след началото се работело без експертите да получават заплащане. Едва след това, с промяна във вътрешните правила се създали условия да се изплащат тези пари. Радвам се, че проявихме настойчивост, благодаря на екипа, който прояви голяма отговорност, сподели Тотев.
С помощта на информационната система по електронен път са реализирани 33 административни услуги, описани в Тарифата за таксите, които се събират от ВГС за предоставяне на материали, данни, услуги от геодезичния и картографския фонд. Ведомственият геопортал на МО ще поеме функциите на национален портал и ще осигури връзката с европейския геопортал за пространствени данни.
„Инициативата за кандидатстването по ОПАК беше изцяло на дирекция „Стратегическо планиране“. Експертите от тази дирекция успяха да подготвят качествен проект, който беше финансиран от ЕС“, се казва в представеното приветствие от името на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани