Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Битката на Ципрас продължава

[post-views]

cipras_garciqЗапочнаха дебатите в гръцкия парламент около гласуването на втория пакет от реформи. Непопулярните промени са единственото условие за Атина, ако иска да договори с кредиторите си нов пакет от финансова помощ в размер на 86 милиарда евро.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас пак ще трябва да разчита на гласовете на опозицията, за да прокара втория пакет от реформи, след явния бунт на депутатите от неговата партия СИРИЗА.
Министърът на финансите Евклид Цакалатос призова законодателите да подкрепят промените, с което страната ще може да влезе в преговори с кредиторите си до края на седмицата. Очаква се преговорите да продължат до 20 август и ако са успешни Гърция ще получи 86 милиарда евро свежа помощ, която ще я предпази от евентуален фалит и излизане от еврозоната.
От предстоящото гласуване в парламента зависи съдбата на гръцкото правителство, коментират анализатори. Според тях ако още депутати от СИРИЗА гласуват против, то Ципрас има готовност да свика извънредни избори през есента.
Макар и бавно южната ни съседка се връща към нормалния си ритъм на живот, след като миналата седмица парламента прие първия пакет от реформи. С него правителство на Ципрас получи мостов или краткосрочен заем от 7 милиарда евро, с които успя да покрие дълговете си към ЕЦБ и МВФ.
Независимо, че голяма част от гърците искат да останат в еврото, за тази вечер е планиран голям протест на държавните служители.

Най-ново

Единична публикация

Избрани