Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Петата поправка в Конституцията – две напред, едно назад

[post-views]

Преди второто четене на Конституцията одобрените текстове ще бъдат изпратени в Конституционния съд, обяви премиерът Бойко Борисов. Съгласието по този въпрос доближи политиците с още една стъпка до приемането на петата поправка в Основния закон на първо четене в петък.

Една от основните ябълки на раздора ще бъде прехвърлена в полето на Конституционния съд. И тя е дали пълният състав на Висшия съдебен съвет ще кадрува и съдии, и прокурори, или всяка една от гилдиите ще повишава и назначава само своите представители.
От реформаторите се иска да преодолеят още един въпрос – дали да се промени парламентарната квота при избор на съдии и на прокурори. Сега съотношението при прокурорите е 6 на 5 в полза на политическата квота, а ДПС предлага то да стане 6 на 6. Разменната монета е политическата квота при съдиите да се увеличи с една бройка.
Бойко Борисов не само категорично защити правосъдния министър Христо Иванов, но и заяви, че ако реформаторите не приемат, ГЕРБ също няма да гласува Конституцията.
В четвъртък преговорите продължават.

Най-ново

Единична публикация

Избрани