Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Внасят днес нов проект за конституционни промени

[post-views]

narodno_sabranieВ парламента ще бъде внесен днес нов проект за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Това стана ясно вчера следобед, когато най-после беше постигнато разбирателство, осигуряващо необходимите гласове в парламента за предвижданите промени.   
Реформаторският блок (РБ), който до последно стоеше на коренно противоположни позиции с предложенията на   ДПС за нов вид на законопроекта, прие компромисно решение да се съгласи с част от предложенията. ДПС склониха да приемат още един от ключовите текстове от проекта на правосъдния министър – за политическата квота в бъдещите две камари на  ВСС. Съгласието на РБ за компромис по новия вариант на конституционните промени отвори пътя за тяхното приемане с мнозинство от 180 гласа, което дава шанс да бъдат окончателно гласувани през втората половина на септември. 
„Атака“ се самоизключиха от преговорите от самото им начало, а БСП направи това сега. Новината за съгласието между ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ бе обявена от премиера Бойко Борисов вчера следобед.  
Съгласуваните промени включват разделяне на ВСС на прокурорска и съдийска колегия, пряк избор на членовете на ВСС от съдебната власт, право на Инспектората да проверява имотите на магистратите и да ги следи за конфликт на интереси. Отделните колегии във ВСС, а не общият пленум ще назначават и уволняват прокурори и съдии. Запазва се съотношението на професионалната и парламентарните квоти в колегиите, предложено от правосъдния министър Христо Иванов – в прокурорската ще бъде 6:6, а при съдиите 6:5 с превес на избраните от гилдията. Висшият адвокатски съвет ще има право да сезира Конституционния съд.
Догоговорените промени ще залегнат в нов законопроект, който ще бъде подписан от подкрепилите ги партии и ще бъде внесен днес в парламента, когато по план трябваше да се гласува проектът на правосъдното министерство.

Партньорска подкрепа

Българските депутати трябва да осъзнаят необходимостта от съдебна реформа и да приемат законодателни промени, които да осигурят истинско върховенство на закона в страната.
Такова общо становище разпространиха вчера  посланиците у нас на Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Нидерландия, Финландия, Франция, Австралия, Норвегия, САЩ и Южна Африка. Според тях предлаганите от правителството реформи са от изключително значение, за да се осигури истинско върховенство на закона в България, както и за борбата с корупцията и организираната престъпност. Посланиците изтъкват още, че въпросните промени са особено необходими и за създаването на правилната среда за увеличаване на инвестициите в България, включително от страните, които представляват.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани