Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи въздушни удари на турската армия срещу ИДИЛ

[post-views]

turciq_F226Турция се включи активно в международната коалиция срещу джихадисткото движение ИДИЛ. Анкара потвърди, че нейни самолети са бомбардирали позиции на ислямисите на територията на Сирия. Паралелно с въздушни удари турската полиция при серия  акции задържа десетки хора с връзки с джихадисткото движение и кюрдските бунтовници.
При въздушните удари са били унищожени три цели на джихадисткото движение известно още като Ислямска държава. Анкара посочва, че при операцията изтребителите й не са нарушили въздушното пространство на Сирия.
Малко преди въздушните удари турската армия и бойци на ИДИЛ размениха изстрели по границата, при които загинаха турски войник и боец на джихадисткото движение.
Активизирането на Турция в борбата срещу ИДИЛ дойде няколко часа, след като Анкара разреши на САЩ да използва военната база Инджирлик. Това ще позволи на американските изтребители да действат много по-бързо и ефикасно срещу ислямистката организация в основните й бази в Сирия.
Турският президент Реджеп Таийп Ердоган заяви, че операцията срещу ИДИЛ едва сега започва. Премиерът на страната Ахмет Давутоглу допълни, че турската армия е в готовност да провежда и сухопътни операции при необходимост.
Паралелно с въздушните удари полицията в страната извърши серия от спецакции, с участието на повече 5000 униформени, срещу предполагаеми членове на ИДИЛ, както и срещу членове на кюрдското сепаратисткото движение ПКК. Близо 300 души са задържани.
Причина за обрата на позицията на Анкара срещу  ислямистите  и кюрдите стана бомбения атентат в град Суруч и убийство на двама турски полицаи. Отговорността за първото нападение беше хвърлена върху ИДИЛ, а незаконната Кюрдкса работническа партия пое отговорност нападението срещу полицаите, които са помогнали на джихадистите с атентата в град Суруч.

Най-ново

Единична публикация

Избрани