Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

kasiqsПоследните два месеца произведоха събития, които несъмнено ще останат част от съвременната футболна история. Двама велики футболисти, отдадени сякаш до живот на любимите си клубове, бяха натирени. Единият елегантно, другият брутално и нагло. Все едно Стивън Джерард и Икер Касияс вече са само част от историята на великите „Ливърпул“ и „Реал Мадрид“. Двамата дори изиграха и първите си срещи с новите си клубове – „ЛА Галакси“ и „Порто“.
Светът пък още дълго ще се занимава с разделите на тези суперзвезди. Защото е много интересно и защото въпреки желанието им клубовете ги отпратиха. Така Стиви Джи и Икер не успяха да се доближат до митологизираните в „Милан“ Франко Барези и Паоло Малдини.
След 17 сезона, 708 мача във всички турнири и 186 гола Джерард напусна стадиона, разположен недалеч от бреговете на река Мърси. Атакуващият полузащитник спечели почти всичко на клубно ниво в съвременния футбол, но заради факта, че никога не стана шампион на Англия, ореолът му сякаш ще бледнее. Стивън обаче остава в сърцата на феновете от митичната трибуна „Коп“ със своята преданост. Той се раздаваше до последен дъх във всички мачове, изиграни през годините. Футболистът искаше да остане още на „Анфийлд“, ала американските собственици дискретно го отпратиха. Но пък с почести по английски, за да бъде уважен трудът на този велик играч.
stivi djiСитуацията в Мадрид пък бе коренно различна. Там феновете видяха сълзи за милиони. Флорентино Перес прогони вратаря, без да се церемони изобщо. Дори не му бе дадено необходимото време, за да си намери подходящ тим. Така подир 25 лета вярна служба на „Бернабеу“ Икер Касияс пое към „Порто“. Това, че 50 000 фенове се стекоха на стадиона, за да изпратят Касияс изобщо не трогна милионера, седнал върху президентския стол. Когато стражът стана европейски клубен шампион за първи път на 18 години без дори да има шофьорска книжка, специалистите приеха малко скептично този успех. През сезоните обаче Касияс се наложи над всички. Той стана и безспорен лидер след оттеглянето на Раул. След 725 мача и 749 допуснати гола и купища рекорди на „Реал“ вратарят се разрева. Отиде си, дори без да погледне офертата за компенсация от 15 милиона долара. Защото „Реал“ не е просто футболен клуб, Реал е международна футболна корпорация, която се управлява по свирепите закони на бизнеса. Перес прави милиони и никакви сантименти не могат да го спрат. Пример е привличането на Чичарито през миналия сезон. Изненадващият трансфер бе оправдан след много милионната сделка за строителство в Мексико сити на едно от фирмите на Перес. Като бонус бе отличната продажба на оригинални фланелки на кралския клуб в огромната северноамериканска държава. Изглежда обаче тишъртките на Икер вече не са актуални.
Джерард и Касияс са може би последните верни на клубната кауза бойци. Но очевидно примерът им не е заразителен.

Калин Стойчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани