Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НС въведе пенсионна възраст за военнослужещите

[post-views]

voenni_uchenieНародното събрание малко преди полунощ одобри Кодекса за социално осигуряване. Той регламентира пенсионната реформа и въвежда пенсионна възраст за сектор Сигурност.
От началото на следващата година за да се пенсионират военнослужещите трябва да са навършили – 52 години и 10 месеца и да имат 27 години осигурителен стаж – от които две трети изслужени в армията. От 2017-та пенсионната възраст ще расте с по 2 месеца годишно, докато достигне до  55 години. За летателния състав, парашутистите, подводничарите и водолазите възрастта е по-малка с  10 години, а прослужените години са 15.  
Военните получиха правото да излизат в пенсия когато навършат възрастта, но да остават на работа, като получават и пенсия и заплата. Въвежда се и 3-годишен гратисен период, при който военните, които до края на годината изработят необходимия стаж, до 2018-та да се пенсионират независимо от възрастта.
При другите професии жените ще се пенсионират на 60 години и 10 месеца, а мъжете – на 63 години и 10 месеца. Възрастта ще расте с по 2 месеца докато достигне 65 години. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Милена Бояджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани