Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи обвинения за убийство на лъва Сесил в Зимбабве

[post-views]

lav_lovciАмерикански зъболекар уби един от най-известните символи на Зимбабве – лъва Сесил. Убийството на животното предизвика гневни реакции по целия свят. Прокуратурата в Зимбабве вече повдигна обвинения за бракониерство на двама души, които помогнали на американеца да убие лъва.
Следователите твърдят, че става дума за бракониерство, защото лъвът е бил убит извън резервата в частен имот, а собственикът на парцела нямал разрешително за лов на лъвове. Директорът на Националната Асоциация на туроператори за сафари в Зимбабве Емануел Фундира твърди, че американецът е платил над 55 хиляди долара подкуп на служител на парка и частно лице да му помогнат уж законно да убие лъва.
Независимо, че ловът на лъвове е законен в Зимбабве, помощниците на американския зъболекар могат да бъдат наказани с глоба от 20 хиляди долара и до 15 години затвор.
13 годишният лъв Сесил беше едно от най-известните животни в Зимбабве и сред любимите атракции за хиляди туристи, които посещават всяка година националния парк Хванге. Освен това лъвът е част от проект за опазването на дивата природа към университета Оксфорт. Шокиращи се оказаха подробностите около смъртта на лъва. Въпросният американски зъболекар Уолтър Джеймс Палмър се е опитал да уби Сесил с арбалет. Стрелата обаче го ранила тежко и след 40 часово преследване лъвът бил довършен с пушка.
Засега не са повдигнати обвинения срещу Палмър, който твърди, че не бил наясно, че преследва известното животно. Независимо, че се извини за постъпката си, хиляди хора от цял свят заляха интернет страницата на неговия зъболекарски кабинет с гневни и доста цветущи съобщения. Самият стоматолог не ходи на работа, на вратата на кабинета му има бележка с номера на неговия заместник. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани