Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Афганистанските талибани с нов лидер

[post-views]

afganistann_talibani_pregobvoriМула Ахктар Мансур е новият лидер на афганистанските талибани. С избирането му бунтовниците официално потвърдиха смъртта на предишния си водач Мула Омар. В същото време Пакистан заяви, че талибаните са се изтеглили от започналите този месец мирни преговори с афганистанското правителство.
Надеждата за постигане на дълготраен мир в Афганистан, след смъртта на Мула Омар, отново започна да се изпарява.
Има опасност новият лидер на бунтовниците, до скоро първи заместник на Мула Омар, да разедини движението. Причината е, че Ахктар Мансур не се радва на същото уважение като на своя предшественик, а не малка част от талибаните са против мира с централната власт в Кабул.
Отделно все повече бойци на движението се присъединяват към редиците на джихадистите от ИДИЛ, които вече се опитват да пуснат корени в Афганистан.
Новината за смъртта на Мула Омар беше посрещната предпазливо от афганистанците, които са се изморили от десетилетията на конфликти  в родината им.
След изтеглянето на бойните контингенти на НАТО в края на Миналата година бунтовническите нападения в Афганистан зачестиха осезаемо. С оттеглянето от преговорите и възхода на ИДИЛ ситуацията със сигурността в страната продължава да се влошава

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани