Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Комисията по отбрана гласуваха единодушно поправката „Шивиков”

[post-views]

Парламентарната комисия по отбрана единодушно гласува промени в Закона за  класифицираната информация. Чрез тях се въвежда презумцията за не виновност и отпада изискването, достъп да се издава само за служители, срещу които не е образувано съдебно и досъдебно производство.

Поводът за промените в закона стана казусът с командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, срещу когото е образувано досъдебно производство след анонимен донос. Дори съдът да го обяви за невинен, той губи достъпа до класифицирана информация, 3 години не може да го възстанови и губи възможност да упражнява професията си.
Веднага след ваканцията и пленарната зала ще гласува, достъпът до тайните да не се отнема само след прокурорско обвинение, а едва след присъда. В последния работен ден за комисията депутатът от Реформаторския блок Петър Славов предложи проектозакон, който ще разреши военни пенсионери,  работещи в администрацията да могат да се пенсионират преди да са навършили съответната възраст.

Най-ново

Единична публикация

Избрани