Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Анкара свика извънредна среща на НАТО

[post-views]

nato_savetНа извънредна среща във вторник представители на страните-членки на НАТО обсъдиха нови действия срещу терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД), съобщи БНР.
Заседанието на ниво посланици в Щаб-квартирата на военния алианс в Брюксел започва по обяд българско време. То бе свикано по настояване на Турция, след като атентатор-самоубиец се взриви в пограничния град Суруч и уби 32 души. Анкара твърди, че атаката е дело на ИД. Срещата е едва петата по рода си oт основаването на съюза преди 66 години. Според основополагащия договор страни членки може да поискат извънредни консултации, ако смятат, че териториалната им цялост, политическата независимост и сигурност са под заплаха.
На срещата на 28-те представители в НАТО се очакваше да бъде представен нов план за буферна зона в Сирия по дължината на турската граница. Досега настояването на Анкара за забранена за полети зона беше отказвано по юридически причини и поради опасенията, че тя може да доведе до отслабването на режима на сирийския президент Башар ал Асад. 
Посланиците на 28-те страни членки на организацията излязоха със съвместно съобщение след края на форума. Те обявиха, че  страните им са „силно солидарни“ с Турция и че сигурността на Алианса е „неделима“.
Тероризмът във всичките му форми никога няма да бъде толериран или оправдаван“. Това заяви шефът на НАТО Йенс Столтенберг в началото срещата на Северноатлантическия съвет. На въпрос на Ройтерс, дали НАТО трябва да участва по-активно в борбата срещу „Ислямска държава“, или трябва да се остави всичко на водената от САЩ коалиция, Йенс Столтенберг отговори, че НАТО е въвлечен по различни начини в борбата срещу „Ислямска държава“ и тероризма и че всички съюзници на Алианса са част от международната коалиция срещу групировката. По отношение на изгражданата от САЩ и Турция буферна зона на сирийска територия той заяви, че НАТО не е част от тези усилия, тъй като се обсъжда на двустранна основа от Вашингтон и Анкара.
Според запознати, за да получи подкрепата на поне част от съюзниците, участващи в коалицията, срещу „Ислямска държава“, Турция трябва да обясни и атаките си срещу позиции на кюрдските бунтовници от ПКК в Сирия. Правителството ги счита за терористи, докато САЩ и ЕС виждат в кюрдите съюзник във войната с ИД.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани