Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Синът на Кадафи беше осъден на смърт

[post-views]

saif_kadafiЛибийски съд осъди синa на бившия диктатор Муамар Кадафи Сейф ал Ислам и други осем души на смърт, съобщават „Франс прес“ и Би Би Си.
Присъдата е за военни престъпления по време на гражданската война през 2011 година. През август същата година беше издадена международна заповед за неговия арест по обвинения в престъпления срещу човечеството. Процесът постави на подсъдимата скамейка над 38 близки съратници на полковник Кадафи за това, че са използвали сила срещу мирни протести по време на въстанието. 
Бившият шеф на разузнаването по време на режима на Кадафи – Абдула ал Сенуси е сред тези, които ги грози смърт чрез разстрел, също и бившият премиер Багдади ал Махмуди. Те имат право да обжалват присъдата в рамките на 60 дни. 
Сред съдените общо осем получиха смъртни присъди, а седем са осъдени на по 12 години затвор, съобщи главният следовател Садик ал Сур. Четирима са оправдани. 
Не е ясно дали присъдите срещу 38 фигури от ерата на Кадафи, само 29 от тях присъстваха на процеса, ще бъдат изпълнени. 

Спор със съда в Хага

Подсъдимите са обвинени в подбуждане към насилие и убийство на протестиращи по време на гражданската война, която в крайна сметка доведе до свалането на Муамар Кадафи. След неговата смърт, Либия изпадна в период на нестабилност и в момента няма едно единствено правителство. За властта в страната се борят две фракции. Международно признатият парламент е базиран в Тобрук, а столицата Триполи се държи от бунтовническата група „Либийска зора“.  Процесът срещу бившите съратници на Кадафи започна през април миналата година и беше критикуван остро от защитниците на човешките права. Също така е свързан със спор с Международния наказателен съд в Хага за юрисдикцията над случая срещу Сейф ал Ислам.
Правозащитници  се опасяват, че либийската юридическа система не е справедлива. От ООН заявиха, че са „дълбоко обезпокоени“ от присъдите, докато организацията „Хюмън райтс уоч“ поискаха справедливостта за жертвите да дойде чрез „честен и прозрачен процес“. 

Сейф е в Зинтан

По време на прочитането на присъдата, както и по време на процеса Сейф ал Ислям не беше в съдебната зала, но се появяваше във видеовръзка. Той е задържан през 2011 г. от бунтовническа група от град Зинтан, която отказва да го предаде. По време на процеса Сейф ал Ислам беше обвинен в набиране на наемници, които са получили либийски паспорти, планиране и извършване на атаки срещу цивилни цели, а също така за формиране на въоръжени формирования и стрелба по демонстранти. Той също беше обвинен за изнасилване и подбуда към убийство.
Източник от Зинтан заяви за Би Би Си, че бунтовниците нямат намерение нито да го екзекутират, нито да го предадат на властите. Групата, която държи сина на Кадафи, се противопоставя на правителството в Триполи, което повдига въпроса, дали ще може да се изпълни присъдата, ако се потвърди на другите инстанции.
Адвокатът, който представлява Сейф ал Ислам Кадафи пред Международния наказателен съд осъди като „показен процес“ съдебните процедури, довели до наложената срещу сина на бившия лидер Кадафи смъртна присъда, съобщава Ройтерс.
„Съдебният процес беше обявен за незаконен от съдебния министър на Либия“, каза британският адвокат Джон Джоунс, който се опитва Сейф ал Ислам да бъде изправен пред Международния съд в Хага, където не го грози смъртно наказание. Цялото това нещо е нелегитимно от самото начало до финала, изтъкна той.
Най-тежкото наказание на Международния наказателен съд е доживотен затвор.

Кой е Сейф ал Ислам

Сейф ал Ислам е вторият син на дългогодишния лидер на Либия Муамар Кадафи. Той е роден от втората съпруга на полковника. Има докторска степен от Лондонското училище по икономика. Като политическа фигура той е част от вътрешния кръг на Кадафи, който възлагаше на сина си големи надежди за легитимирането на режима в демократичния свят. Източници на американския държавен департамент са на мнение, че по времето на режима в Либия Сейф ал Ислам е бил втората най-разпознаваема фигура и на моменти е бил реалният министър-председател на страната. Според тях вторият син на Кадафи се е смятал за реалния наследник на полковника. 
В годините преди гражданската война в Либия синът на Кадафи – Сейф ал Ислам стана известен като лидера, който се опитва да прокара политически и икономически реформи в страната. Но след като населението се обяви за край на управлението на Муамар, синът му застана на негова страна до тъжния му край, припомня кореспондентът на Би Би Си Рана Джавад. Сейф ал Ислам беше издирван от Международен съд по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Прокурори бяха на мнение, че той е бил част от плановете на баща си да „потуши с всички възможни средства гражданските демонстрации срещу режима”. 
Смята се, че именно Сейф ал Ислам и либийското правителство, а не Кадафи са блокирали решението за освобождаването на българските медицински сестри, които бяха арестувани през 1999 година и в последствие бяха осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия, но през 2007 г. с помощта на западни държави беше постигнато споразумение за екстрадирането им в България.
Преди години Сейф aл Ислам призна, че над българските медици е било упражнявано насилие по време на задържането им в Либия.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани