Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Паметен ден на прага на бъдещето

[post-views]

zavurshvane_За всички вас този ден ще остане паметен, той отваря пред вас нови врати за личностна и професионална реализация. Това каза заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев по време на тържественото връчване на дипломите на студентите от Випуск 2015 г. във Военната академия „Георги Ст. Раковски“. Значението на експертизата в сферата на международната и 

национална сигурност и отбрана

все повече нараства и в национален, и в глобален план, изтъкна той.
Общо 213 випускници от 6 магистърски специалности в професионалните направления „Национална сигурност“ и „Военно дело“ получиха дипломите си в присъствието на министъра на отбразованието и науката професор Тодор Танев, члена на парламентарната Комисия по отбраната вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, роднини и близки на випускниците. 
В началото на церемонията заместник-министър Кюмюрджиев и началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев поднесоха цветя пред паметника на патрона на академията Георги Раковски.

kiumordjiev_dochev_pochit
Заместник-министър Кюмюрджиев и генерал-майор Дочев поднесоха цветя пред паметника на Георги Раковски
От кадри с квалификация като вашата се нуждаят както Въоръжените сили и специализираните структури на държавните институции и местната власт, така и търговските дружества, образователните институции и други национални и международни правителствени и неправителствени организации, изтъкна в словото си Кюмюрджиев. Той посочи, че денят на дипломирането е 

празник и за преподавателите

които виждат резултата от своя труд.  Благодарност и признателност за професионализма на целия команден, научнопреподавателски и изследователски състав на ВА, каза Кюмюрджиев и посочи, че от 213 випускници 34-ма са отличниците. 
Авторитетът и търсенето на кадри в сферата на сигурността и отбраната в бъдеще ще зависи до голяма степен и от вас самите, уважаеми випускници, от вашия професионализъм и ангажираност, напомни той. „Не разчитайте само на това, което сте научили в учебното заведение. Знанията и опитът в сферата на сигурността и отбраната са изключително динамични. Голяма част от получените в образователните институции знания остаряват само за няколко години. Затова е много важно да сте мотивирани за постоянно самоусъвършенстване и развитие“, сподели Кюмюрджиев. Той изрази специална благодарност към пълните отличници – Мая Григорова и Биляна Золкова и заедно с министър Танев им връчи дипломите.
Този ден ще остане паметен 

в спомените и сърцата ви

защото е начало на нов, по-висок етап в професионалното ви развитие и личностната ви реализация, обърна се към випускниците генерал-майор Дочев. На България са необходими високо образовани, подготвени за промените в глобалния съвременен информационен свят професионалисти, които са в състояние да отговарят адекватно на предизвикателствата на времето и да управляват по най-добър начин протичащите процеси във всяка сфера на обществото, каза началникът на ВА. Той препоръча на випускниците да продължат да се самоусъвършенстват, да търсят и прилагат най-адекватните и гъвкави решения. Убедени сме, че сте подготвени за преодоляване на трудностите в бъдещите предизвикателства, изтъкна генерал-майор Дочев. Вратите на нашата Алма матер остават винаги отворени за вас, на добър час, каза началникът на ВА.

todor_tanevМинистър Тодор Танев: Бъдете новото лице на родината!

Нека собствените ви амбиции и желанието ви за промяна на света около вас са водещи във вашата работа, бъдете промяната, която искате да видите в България, бъдете новото лице на родината в общия европейски дом, бъдете себе си. С тези думи министърът на образованието и науката професор Тодор Танев се обърна по време на тържеството към випускниците във Военната академия. Вярвайте в силите и възможностите си и следвайте мечтите си, днес имате право и удоволствие да оцените това, което сте постигнали, както и да погледнете напред и да видите новите върхове, пред които сте изправени, изтъкна той. „Към вас се отправят много сериозни очаквания не само на близките ви, но на цялата страна. Сигурен съм, че ще ги оправдаете. Защото сте получили знания, умения във ВА, водещ учебен и научен център в България в областта на националната сигурност, отбраната на страната и Въоръжените сили, едно от двете най-стари висши учебни заведения в страната наред със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, заяви професор Танев.

ismailov_voenniЗаместник-министър Исмаилов: Пазете честта на пагона

От днес започва вашият професионален път като командири от Българската армия, пазете честта на пагона, от вашата работа в най-голяма степен ще зависят дисциплината, бойният дух и умения на личния състав. Това каза заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов на ритуала по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск 2015 на Националния военен университет „Васил Левски“ и на първо сержантско звание на кадетите от випуска на Професионалния сержантски колеж, съобщиха от МО.
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов връчи наградите на първенците от випуска на Професионалния сержантски колеж. „Безспорно това, което сте научили в университета, ще ви помогне да отдадете знанията, уменията и амбицията си в изграждането на Българската армия и Въоръжените сили“, каза той в словото си по време на церемонията.
Випуск 2015 е 137-и по ред от създаването на първото военно училище непосредствено след Освобождението на България, и е осми за Професионалния сержантски колеж. Общо 79 курсанти завършиха НВУ „Васил Левски“. Те са се обучавали по 12 военни специализации в 4 военни специалности. Освен звание „лейтенант“ те получиха и образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по военна и гражданска специалност.
Първенец на Випуск-2015 е лейтенант Теодор Христов от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения във Военновъздушните сили“ със специализация „Летец-пилот“. Средният му успех от курса на обучение е отличен 5.75, а от държавните изпити – отличен 6.00. Лейтенант Теодор Христов е роден в Плевен.
Първенец на специалността „Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски“ е лейтенант Шенай Кантар, на „Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване“ – лейтенант Даниел Такев, на „Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи“ – лейтенант Добрин Добринов и на „Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили“ – лейтенант Методи Иванов.
Курсантите-жени, завършващи университета, са 12. През настоящата година се дипломираха и петима курсанти от Виетнам.
Общо 44 кадети са завършилите в осмия випуск на Професионалния сержантски колеж. Те получиха свидетелствата си и им беше присвоено първо сержантско звание – „младши сержант“.
От тях 27 души са обучавани в секция „Сухопътни войски“ във Велико Търново по 3 специалности, а други 17 кадети са се учили в 2 специалности в секция „Военновъздушни сили“ в Долна Митрополия. Обучението на кадетите е със срок една година, като те получават четвърта степен на професионална квалификация в направление „Военно дело и отбрана“.
Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е младши сержант Пламен Георгиев от в. ф. 22160 в Плевен. Той е от специалност „Експлоатация и ремонт на радиотехническа информационна и компютърна техника“ и е постигнал успех отличен 5.97.
Първенци на секции са съответно: за секция „Сухопътни войски“ – сержант Анита Стоянова от в. ф. 22220 в Сливен по специалност „Логистика“, а за секция „Военновъздушни сили“ – младши сержант Илия Червенков от в. ф. 32040 – Крумово, по специалност „Експлоатация и ремонт на авиационна и навигационна техника“. 

Прекрасно е да си номер 1

maq_grigorovaОт цялото си сърце благодаря на всички преподаватели от академията, на администрацията и на моята дъщеря и искам да кажа: прекрасно е да си на тази трибуна и да си номер едно. С тези прочувствени думи се обърна към залата Мая Григорова, след като получи дипломата си. Тя е първенец на випуска и на магистърската специалност „Мениджмънт на сигурността и отбраната“. Макар и извън протокола, емоционалните й думи трогнаха залата, която силно ръкопляска.
bili_zolkovaДругият първенец на випуска и първенец на магистърска специалност „Защита на населението и критичната инфраструктура“ Биляна Золкова отправи от трибуната благодарствени думи от името на колегите си. „Днес поемаме нашата отговорност да допринасяме за развитието на българската държава, за нейното укрепване и напредък. Приодобитите във ВА ценни знания ще ни бъдат от полза“, изтъкна тя.

Готова за нови завоевания

nevena_kirilovaЧувствам се доволна от себе си, от труда, който положих, и съм готова за нови завоевания. Това сподели за в. „Българска армия“ първенецът на специалността „Комуникационни и информационни системи и технологии в сигурността и отбраната“майор Невена Кирилова.
„Винаги има какво ново да се научи. Човек трябва да надгражда над това, което е придобил като знания. Никога не трябва да казваш, че всичко знаеш и можеш. Винаги има какво ново да научиш“, изтъкна тя.
Какво следва за нея в професионалното й развитие от тук нататък? Първо съм планирала малко почивка, след две години усилен труд, после ще помисля какво да правя, отговаря с усмивка. Надява се и кариерата й да се развие в по-добър план.
А на тези, които сега пристъпват прага на Военната академия, директно препоръчва: „На прав път сте, действайте!”.

Венета Банева: Преливам от щастие!

veneta_baneva– Как се чувствате?
– Изключително развълнувана. Преливам от щастие!

Като отличник Вие сте в епицентъра на знанията по национална сигурност и отбрана?
– Надявам се и на практика да се получат така нещата.

– Какво сте учили преди това?
– Бакалавърската ми степен е „Международни отношения“ от СУ „Св. Кл. Охридски“. Постепенно се преориентирах. Още към края на бакалавърската степен ми беше ясно какво искам да кандидатствам за магистърската.

– Как виждате професионалното си развитие в бъдеще?
– От около три години работя в много голяма международна IT-компания. В момента се занимавам с аквизиции. Живот и здраве, някой ден в бъдеще аспирациите ми са да се пренасоча в отдел, свързан с киберсигурност или сигурност на информацията. Дипломната ми работа също беше на тема „Политики и стратегии за киберсигурност“. 
Освен това получих покана за разработването на докторски труд тук, в академията, което също смятам да направя. Надявам се, живот и здраве, след известно време да мога да се похваля с докторска степен и да се реализирам в тази сфера.

– Имахте ли моменти на колебание дали да продължите да учите?
– Не, нито един! Изключително съм доволна от нивото на образованието, което получих тук, от преподавателите, от организацията на администрацията в академията. Изказвам им искрени благодарности! Всичко беше на перфектно ниво.
В академията намерих не само колеги, но и приятели.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани