Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Процедурни хватки блокираха антикорупционния закон в последния работен ден на депутатите

[post-views]

С процедурни хватки и бойкот на предложенията на вицепремиера Меглена Кунева по антикорупционния закон започна работата на депутатите. В Законопроекта е предвидено да се създаде Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което да обедини многото антикорупционни звена, които работят до момента. Законът разширява кръга на лицата, задължени да подават декларации за придобито имущество, разширява се и кръгът на обстоятелствата, които те са длъжни да декларират. Предложенията обаче не срещнаха радушен прием от страна на опозицията. 

Новост в законопроекта е и допускането на възможността производство да се образува по сигнал, в това число анонимен, както и по медийна публикация. Според лидера на ДПС създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията няма да бъде изцяло независим орган.
Липса на кворум обаче блокира дебатите, след което реформаторите поискаха те да бъдат удължени във времето за парламентарен контрол. Опозицията контрира, че това е извън правилника на Народното събрание, което пък наложи спешна среща на председателите на Парламента. Последва поименна проверка. 
След като беше установено, че кворум има, дебатът по антикорупционния закон бе прекратен, а работата продължи с парлаемнтарен контрол.

Най-ново

Избрани