Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция атакува кюрди в Северен Ирак

[post-views]

Турски изтребители нанесоха най-тежките удари по кюрдски екстремисти в Северен Ирак от началото на въздушните атаки, които бяха подети от Анкара миналата седмица, съобщи представител на правителството, цитиран от Ройтерс. Атаките са предприети часове, след като президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че е невъзможно да продължат мирните преговори с кюрдите.
Изтребители Ф-16, които са излетели от въздушна база в турската югоизточна провинция Диарбекир, са поразили шест цели в Ирак, добави представителят. Турция започна да бомбардира лагери на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак в петък заради серия от убийства на полицаи и войници от кюрдски екстремисти.
Във вторник турски изтребители също бомбардираха кюрдски цели в югоизточната турска провинция Ширнак до иракската граница след нападение срещу група служители към жандармерията.
На закрито заседание парламентът на Турция обсъди военни операции в Ирак и Сирия, а също така призивът на Ердоган да се премахне имунитетът на политици, които са свързани с терористични организации.
Турският държавен глава инициира през 2012 година преговори за прекратяване на продължаващия от 1984 конфликт с кюрдите, при който загинаха около 40 хиляди души. Двете страни постигнаха крехко примирие през март 2013 година. Западните съюзници на Анкара отбелязват, че Турция има право на самоотбрана, но я призоваха да не позволява мирните усилия с кюрдите да пропаднат.
Въпреки че Западът разглежда ПКК като терористична организация, Вашингтон силно зависи от кюрдските сили в Сирия в борбата срещу „Ислямска държава“. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани