Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Формирование разузнава и унищожава боеприпаси

[post-views]

boepripas_През първата половина на 2015 г. формированието за овладяване и преодоляване на последствия от бедствия №10 (ФОППБ №10) от в. ф. 22220 – Сливен, което  работи за разузнаване и унищожаване на открити невзривени боеприпаси, е приведено в действие шест пъти. Това става в изпълнение на заповеди на командира на Сухопътни войски. ФОППБ №10 е в състав от шест военнослужещи с групов отговорник капитан Гавраил Гандев. 
Досега в зоната на отговорност формированието има разузнати и унищожени следните боеприпаси. На 6 февруари – 100 мм осколочно фугасен снаряд. Намерен е в близост до военния полигон „Ново село“. На 10 март – противотанкова граната ПГ-9 и 80-милиметрова неуправляема авиационна ракета С-8 КОМ, в землището на село Лозенец в близост до база „Мараш“. На 22 март – 120 мм осколочна фугасна мина в западния край на предна оперативна база „Ново село“.
На 7 април – противотанкова граната ПГ-9, в близост до град Стралджа в района на землището на село Лозенец. На 15 април – 76,2 мм артилерийски осколочно фугасен снаряд стар образец, открит в района на село Калояново. На 5 юни – противотанкова граната ПГ-9, открита до оградата на база „Берета Трейдинг“ край село Лозенец. Те са унищожени по електрически способ при спазване на изискванията за безопасност.
Подготовката на личния състав е съобразена с последните новости в областта на защитата и оказването помощ на населението при възникване на кризи от невоенен характер.

Валерия Тодорова

Най-ново

Единична публикация

Избрани