Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

23% спад на гръцката фондова борса

[post-views]

garciq_fondova_borsaГръцката фондова борса отвори със спад от 23% на основния си индекс, след петседмична пауза. Подновяването на търговията идва след като премиерът Алексис Ципрас договори реформите, при които на Гърция ще бъде отпуснато финансиране в размер на 86 млрд. евро в следващите три години.
Гръцката фондова борса беше затворена на 26 юни, като част от опитите на правителството да сведе до минимум възможността за спекулации на инвеститорите, в контекста на евентуален гръцки фалит и излизане от еврозоната.
Освен борсата правителството на Алексис Ципрас обяви банкова ваканция и въведе таван от 60 евро на ден при тегленето на пари от банкомати.
Независимо от лошия старт на фондова борса председателят на гръцката Търговска камара Константин Михалос изрази надежда, че отварянето на борсата ще е за добро. Той очаква до края на месеца борсата трябва да заработи в нормалния си ритъм, защото дотогава правителството трябва да е подписало споразумението с кредиторите си за отпускането на свежа финансова помощ.
Междувременно ЕК предупреди Гърция, че икономиката й отново ще изпадане в рецесия, като прогнозата е да се свие от 2 до 4 процента.
За икономическите проблеми на южния ни съсед говори и резкият спад с 30 процента на акциите на Гръцката народна банка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани