Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Възраждане на самолетостроенето в България

[post-views]

100 години след построяването на първия български самолет от именития конструктор Асен Йорданов, в страната ни отново ще се произвеждат самолети. Българската компания Еъркрафт Констръкшън Сървиз (Aircraft Construction Service) ще сглобява и предлага на пазара ни двуместния ултралек чешки самолет Skyleader 600. Производството ще се осъществява на терена на бившия военен завод ТЕРЕМ- Летец в квартал „Враждебна“ в София.
Самолета беше представен официално на летище „Лесново”.

Самолета е лидер на пазара по разход гориво, може да бъде зареден на всяка бензиностанция с бензин А95. Oт София до морето самолета стига за два часа с 30 литра гориво. Най-ефективната височина на полет е 3500 метра със скорост 220 км в час. За да излети са му нужни само 250 метра писта, а за кацане още по-малко – 200 метра, като може да се приземи и на грунтови полоси.
Цената на един такъв самолет е от 95 000 евро, когато е оборудван с аналогови уреди и до 150 000 евро, когато е с дигитално оборудване и всички екстри.
Един самолет се сглобява на ръка за 4 месеца, като се упражнява много сериозен контрол върху всяка част, тъй като сигурността и лукса са най-важни за клиентите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани