Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българин е герой на Алжир

[post-views]

valchanov_medalБългарин е един от героите на алжирската независимост, извоювана на 5 юли 1962 г. Капитан далечно плаване Васил Вълчанов превозва през 1960 г. с кораба „Бреза“ оръжие за въстаниците. Това се оказва решаващ момент в борбата им срещу тогавашното френско колониално владичество. Затова и досега в най-голямата по площ държава в Африка помнят и тачат името на българския капитан като един от героите на своето освобождение.
Неотдавна Вълчанов, който преди месец чества 100-годишнината си, получи високо отличие от името на президента на Алжир Абделазиз Бутефлика. Юбилейният медал по случай 60-годишнината на революцията на алжирския народ срещу колониализма, беше връчен на българина на тържествена церемония от посланика на Алжир Латифа Беназа, която го определи като голям приятел на нейната страна. Това е втора подобна награда, която Вълчанов получава, след отличието от 2004 г. за 50-годишнината от алжирската революция.
„Този медал е свидетелство за дълбоката признателност, която алжирският народ и правителство изпитват към изключителната личност на капитан Вълчанов, чийто хуманизъм и отказ да се примири с несправедливостта и колониалното потисничество спрямо народите, са в основата на неоценимата помощ, оказана от него на бойците на алжирската съпротива, пожертвали себе си за освобождението на скъпата ми родина. Днес ни се представя случай заедно да си припомним голямата смелост и величието на саможертвата на капитан Вълчанов, който без никакво колебание, излагайки на риск живота на покойната си съпруга и на присъстващата днес сред нас дъщеря, провежда и ръководи натоварването на оръжие на борда на своя кораб в пристанище Варна; това оръжие е транспортирано от самия него до либийската столица Триполи, за да бъде предадено на нашите храбри бойци въпреки блокадата, наложена от колониалната сила на Западното Средиземноморие“, изтъкна г-жа Беназа. По думите й осъществяването на тази толкова опасна операция говори много за смелостта и самопожертвователността на капитана на „Бреза“.
Доставката на оръжие за Фронта за национално освобождение на Алжир (ФНОА) през 1960 г. беше много отговорна и рискована задача, каза Вълчанов, след като, развълнуван, благодари за наградата. По думите му от успеха на тази мисия е зависел до голяма степен изходът на войната за независимост на алжирския народ.
„Бреза“ сполучи да премине успешно през блокадата и предаде оръжието на представителите на ФНОА, а информацията, която имамq е, че това оръжие е дало сериозна помощ за успешното приключване на освободителната война, каза Вълчанов. Той сподели, че след провъзгласяването на независимостта на Алжир тази страна става негова втора родина.

valchanovКапитан Вълчанов: Оръжието решаваше съдбата на страната

– С кораба „Бреза“ сте осъществили истинска военна операция. Всичко ли беше предварително планирано?
– Нямаше нищо планирано! Възложиха ми да изпълня тази задача. Като капитан на кораба ми беше оставено правото лично да решавам начина, по който да се проведе. Преживях много сериозна тревога. Това оръжие решаваше съдбата на Алжир! Ако бяха заловили кораба – край на освободителната им война. Алжир щеше да си остане колония на Франция. Затова съм много горд, че участвах и дадох своя принос за независимостта на страната.

– Кои бяха най-трудните моменти от плаването?
– Един от най-трудните ми моменти беше при преминаването на Босфора. В началото на протока на всички кораби, които идват от Черно море и пътуват за Средиземно море, се извършва митническа, полицейска и разни други контроли. На кораба дойде голяма бригада от десетина души. Но не се прави реален преглед, а всичко е по документи. 
Имахме фалшиви документи – че корабът пътува за Албания и превозва земеделски съоръжения, трактори и други работи. А всичко беше оръжия, и ако някой от тези митничари пожелаеше да надникне от любопитство, щеше да види, че няма трактори, вършачки и плугове, а има противосамолетни оръдия, картечници и т. н.
Вторият опасен момент беше при пресичането на Средиземно море. Там френската блокада беше от Гибралтар до Либия. Имах две възможности. Едната – директно от Южна Гърция да пресека Средиземно море и да премина през левия фланг на френската блокада, а другата – да се насоча към Египет – Порт Саид, Александрия, да дам вид, че пътуваме за тези места, да достигна техните брегове и след това – плътно край брега, вън от контрола, да обиколя. Но това беше дълъг път.
Затова реших да рискувам. Пресякох Средиземно море. Всичко стана успешно. В най-бързо време доставката беше предадена на представителите на ФНОА.

– След това как протекоха вашите отношения с Алжир?
– Те са много приятелски. Аз съм тук, в резиденцията на алжирския посланик в София – б. р.) като у дома си! Предишният посланик беше три пъти у нас вкъщи на посещение. От 1962-а година имам такива връзки – много ме уважават, много държат на мен. Аз също се чувствам тук в близка среда.
В Алжир високо се ценят тази операция и фактът, че България има много голям принос за тяхното освобождение. За съжаление, от българска страна това, как да кажа – се отбягва. Никой не говори за тези факти. А това за България е международна гордост! Трябва да се гордеем, че сме помогнали на една голяма страна като Алжир да се освободи от колониализма. Щяхме да имаме големи привилегии в арабския свят, но това се бойкотира, нищо не се споменава у нас. Вярно, от Президиума на Народното събрание и от войската, получих златен военен медал „За боева заслуга“. Никой друг не пожела да се интересува. Бойкотираха издаването на книгата ми (кoято излезе през април тази година – б. р.), което е много жалко.

Възраждат се двустранните отношения

stefanov_aljirПредстои период на възраждане на българско-алжирските отношения. Това каза за в. „Българска армия“ председателят на дружеството за приятелство „България – Алжир“ Иван Стефанов. Надявам се, че в най-скоро време това ще се случи, допълни той.
Г-н Вълчанов заслужава такъв празник, защото това, което е направил, е наистина голямо, той е един от героите на българско-алжирските връзки, дори може би е на най-високото място, изтъкна Стефанов. По думите му отношението на хората в Алжир към страната ни е много добро, България има много приятели там.
Освен културни събития, стремежът ни с новия посланик г-жа Латифа Беназа е да разширим търговско-икономическите връзки, посочи Стефанов. Алжир е с много голям потенциал и смятам, че през следващите години това ще се почувства у нас, заяви той. 
Според него в Алжир проявяват интерес към смесените малки и средни предприятия с български фирми. От своя страна България внася от африканската държава фосфати. Освен това лично съм поел ангажимент хубави стоки от хранително-вкусовата промишленост, произведени в Алжир, да се появят в края на тази и началото на следващата година на масовия пазар у нас, в големите вериги от магазини в България, каза Стефанов. Очаквайте в най-скоро време дегустация на тези продукти, допълни той.

 

 

 

 

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани