Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Воини и огнеборци заедно срещу пламъците

[post-views]

voenen_pojarВоеннослужещите от Българската армия работят в добра координация с пожарникарите и се справят отлично. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев. Той посети района на пожара край с. Вълча поляна, където 35 военнослужещи от в. ф. 52590 – Ямбол, се включиха в погасяването на огъня.
По-рано екипаж от авиобаза „Крумово“ извърши разузнавателен полет за оценка на обстановката. Хеликоптерът Ми-17 направи 8 захода и над района на пожара бяха изсипани близо 20 тона вода.
От Сухопътните войски съобщиха, че до обедните часове в сряда пожарът в пограничния район на с. Лесово е локализиран. Следобед се наложи воините да се включат в другото възникнало огнище  – в с. Вълча поляна, информира командирът на в. ф. 52590 подполковник Атанас Георгиев. Вчера 35 военнослужещи и 2 броя техника от формированието продължиха участието си в борбата с огъня под ръководството на командира на формированието за овладяване и преодоляване последствията от пожари капитан Георги Пангелов. Военнослужещите координират действията си с органите на държавната и местната власт и със структурите на ГO „Пожарна безопасност и защита на населението“. Съвместните усилия са насочени към опазването на домовете и живота на хората и стопанските постройки.
Имаме още един повод за гордост, каза във Варна в неделя министър Ненчев, обявявайки успешното потушаване на пожара в Рила от военнослужещите. Той е подписал благодарствен адрес до участниците.
pojar_nenchevВ посланието се посочва, че осем дни модулни групи от формированията в Благоевград и Горна баня, екипажите на вертолетите Ми-17, команден, технически и логистичен състав са положили максимални усилия, за да спрат огнената стихия, обхванала Рила.
„Това бяха осем дни на борба с огъня на земята и от въздуха, осем дни на постоянство и сила, осем дни на героизъм в битката с природната стихия. Благодаря на всички вас, доблестни момчета и момичета с пагони, които проявихте професионализъм, отговорност и сърцатост. Вие доказахте, че нашата армия е еманация на смелия българския дух и верен пазител на нацията“, се посочва в адреса.
В обръщение на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев се изразява благодарност към воините, победили огъня в Рила. Изтъква се, че десетки военнослужещи от в. ф. 26400 в Благоевград и в. ф. 28610 в Горна баня са воювали с пламъците. „В условията на падащи камъни и горящи дървета, на местност с наклон от 40-45 градуса те прокарваха просеки, разпъваха маркучи, локализираха огнища и полагаха всички усилия да удържат огнената стихия. 
Бих искал да им изкажа своята човешка и командирска благодарност. За всичките 365 дни в годината, през които те полагат усилия, знания и умения да се подготвят за такива екстремални ситуации“, се казва в посланието.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани