Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязваме 100 години самолетостроене у нас

[post-views]

По повод 100 години от полета на първия български самолет „Йорданов 1” от площадката за излитане на вертолетната авиобаза в Крумово започна 3-тата авиобиколка на България. Организатор на събитието е фондация „Български военновъздушни сили” с помощта на Авиомузея в Крумово и на ВВС. Обиколката ще протече в рамките на два дни, а след финала и утре на летище Крумово ще бъде официално открито Авиационното изложение „Построено от българи” за което входа ще е свободен.

След 100 години българите ще преоткрият личността на един човек оставил дълбока следа в световната авиационна история със своята инжинерна мисъл и талант. Това е Асен Йорданов, който ненавършил 19 години изобретява първият български самолет. В памет на този човек 15 летци от така наречената ултралека авиация ще обиколят страната, за да покажат своето уважение към един достоен българин.
Самолетите са с различни параметри и възможности, затова са разделени на групи, така че да преодолеят маршрута без особени затруднения. Освен това принципа на обиколката е щафетен и всеки може да се включи в етап по свое усмотрение или ако се наложи да се откаже. Всички обаче ще получат сертификати, че са участвали.
Около 12 часа в събота самолетите трябва да се приземят и тогава ще се преброят – успелите.
Това, което ще остане в музейната история на Крумово ще е дарението, което ще направи Фондацията. Това ще е реплика на самолета Йорданов 1, които ще заеме своето достойно място в експозицията и ще може да бъде видян от всички посетители.
Всеки, който обича авиацията е добре дошъл в музея в Крумово, за да преоткрие една страница от нейната история и да се докосне до българския гении в конструирането на самолети.

Най-ново

Единична публикация

Избрани